Utorak 04.02.2014.
15:40
Beta

Da li Janukovič prihvata prevremene izbore?

Da li će da popusti: Viktor Janukovič

Predsednik Janukovič pominjao je ovaj scenario na sastanku s predstavnicima njegove partije prošle nedelje, rekao je Jurij Mirošničenko za agenciju Frans pres.

Ukrajinu od kraja novembra potresaju protesti zbog odbijanja Janukoviča da potpiše sporazum o približavanju sa Evropskom unijom i okretanja Rusiji.

Saradnik ukrajinskog šefa države objasnio je da je Janukovič pominjao dva scenarija za izlazak iz krize, prvi se sastojao u tome da se amnestiraju uhapšeni demonstranti i zauzvrat dobije evakuacija zauzetih javnih zgrada, a drugi su prevremeni izbori.

"Mi smo izglasali zakon o amnestiji ali u ovom trenutku on još nije sproveden", dodao je Janukovič. Opozicija u Skupštini nije glasala za ovaj zakon jer je amnestija povezana s prethodnim napuštanjem zauzetih javnih zgrada od strane opozicionih aktivista, i traži da se izglasa novi zakon kojim bi se dozvolilo bezuslovno oslobađanje uhapšenih aktivista.

Mirošničenko je rekao da se vlasti još nadaju mogućnošću izlaska iz krize prema prvom scenariju, ali da je drugi scenario i dalje na stolu. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton danas će posetiti Kijev, u nastojanju da se u okonča ukrajinska kriza i u trenutku kada EU sa SAD razmatra veliki program pomoći za Ukrajinu.

Opozicija i danas nastavlja proteste, dok bi ukrajinski parlament trebalo da razmatra predložene izmene Ustava kojima će biti smanjena ovlašćenja šefa države.

2024 © - Vesti online