Utorak 04.02.2014.
14:01
D. Dekić, J. L. Petković - Vesti

Marketing obrukao i Tadića i Vučića

Boris Tadić u svinjcu seoskog domaćinstva u opštini Lajkovac
 

Ova vest isplivala je u medijima bliskim vlasti, nakon što je deo javnosti Vučića optužio za cenzuru šaljivo montiranog snimka događaja. Vicepremijer je hitro odreagovao ispisujući na Fejsbuk profilu da nije znao ništa o dečaku.


- Ne znam da li je dete koje sam nosio do helikoptera srpske ili, kako kažu novine, albanske nacionalnosti. Uostalom, koga je briga za nacionalnu pripadnost - napisao je Vučić, nastavljajući snežnu epopeju.


Deo javnosti je priču o hrabrosti najmoćnijeg čoveka proglasio "autogolom" u predizbornoj kampanji, a istraživač javnog mnjenja Miroslav Šutić ukazuje da je čitav događaj od početka do kraja pratio neukus.


- Ne mogu da verujem da je spasavanje izrežirano. Ako su u pravu oni koji kažu da jeste, onda je to apsolutno preterivanje, potpuno nepotrebno Vučiću, jer ima visok rejting i mogao je da mirno radi državničke poslove i održava ga - tumači Šutić za "Vesti".


On objašnjava da je moguće da je Vučić želeo da iskoristi priliku da se pokaže, a da je javnost iskoristila šansu da priči doda začin.

Crvena je naša boja: Dačić u Prokuplju
 


Marketinški stručnjak Voja Žanetić kaže da ne bi tumačio enigmu da li je poduhvat namešten, dok ne čuje zvaničan stav stranaka i medija.


- Čitava Srbija se ubi od priča o Vučiću, a niko zvanično da komentariše. Neću ni ja dok ne čujem nekog od političara ili njihovih stranaka, ili dok ne pročitam neki od redakcijskih komentara - kaže Žanetić za "Vesti".


Za sada je komentarisao samo vicepremijer braneći se putem Fejsbuka i Tvitera od optužbi da je cenzurisao video klipove na internetu na kojima je improvizovan njegov ragovor sa detetom.


- Video sam da je dodata šaljiva nota i veoma mi je drago što je taj video nasmejao Srbiju, mada smatram da nije dobro kada se, makar i u svrhu šale, deca neumesno nazivaju pogrdnim imenima - naveo je Vučić koga je nekoliko nevladinih organizacija optužilo i za skidanje sa neta ironičnih komenatra događaja.
 

Heroj nad herojem

Šutić kaže da se ne može isključiti mogućnost da je Vučićevo herojstvo, delo nekog od njegovih brojnih savetnika koji je maštovit ili je suviše gledao američke filmove.
- Kada sam video snimak, asocijacija mi je bila da je logično da ide u takvu misiju, ali i da ima motiv da se eksponira u kampanji. Deluje da je slika s detetom u naručju bila na fonu utiska ko je veći heroj - brigadni general Predrag Bandić sa spasenom bebom u naručju ili vicepremijer sa dečakom - objasnio je Šutić, dodajući da je Vučić želeo da bude hrabar, ali je to potez rizičan kada je u fokusu javnosti.

 

Od teladi do vanbračne dece

Gafovi su pratili i ranije predizborne kampanje političara koji su glasove tražili u štalama, plastenicima i poljoprivrednim dobrima. Javnost se danima zabavljala ulaskom Borisa Tadića u jednu štalu gde je mazio tele. Ali i obilaskom cvetnih rasada u jednom porodičnom domaćinstvu kada je domaćina pitao
"A gde je bumbar"?", da bi potom konstatovao da je i "proizvodnja cveća takođe poljoprivreda".
Predizborni trik bivšeg šefa države s podizanjem nataliteta u predsedničkoj trci 2004, kada je obećavao da će raditi na tome da dobije i treće dete, izrodio se pre dve godine u veliki gaf, priču da je postao otac vanbračnog deteta.
Dok se nacija zabavljala, u javnost je procurelo da je taj neuspeli spin pustio Tadićev marketinški mag Srđan Šaper. Od zelene salate Bogoljuba Karića, zeleniš je skoro do neukusa bio obavezni deo predizbornih obećanja. Tomislav Nikolić je odlazeći na selo primetio da je ruralni život "postao nepodnošljiv", a Mlađan Dinkić se sa paradajzom u ruci zaklinjao da će unaprediti poljoprivredu. Seoske kampanje podstakle su i Ivicu Dačića da političkim suparnicima i kolegama poruči kako će "pocrkati stoka od mirisa njihovih parfema".


Naprednjaci osvajaju internet

Na internetu se pojavio tekst na 24 strane, na kome piše da je "uputstvo Srpske napredne stranke za ostavljanje komentara na internetu". Autentičnost dokumenta je nemoguće utvrditi. U njemu se navodi da je u predizbornoj trci "veoma velika važnost internet kampanje", a članovima SNS-a se objašnjava kako da ostavljanjem komentara na najčitanijim internet portalima, između ostalog i Vesti onlajn, kreiraju javno mnjenje i utiču na potencijalne glasače.


- Na sledeće izbore će internet imati jako veliki uticaj. U Srbiji ima više od dva miliona internet korisnika. Ništa ne košta, a ima veliki uticaj na birače. Internet tim deluje više od godinu dana, a broji oko 500 ljudi, piše u tom uputstvu. Govoreći navodno o radu internet tima SNS-a, navodi se da je "naš udeo u ukupnom broju komentara 47 sa tendencijom konstantnog rasta. Nedeljno objavimo preko 17.500 komentara i ostavimo nekoliko hiljada poruka na Fejsbuku i Tviteru".

Aleksandar Vučić u duhovitom videu
 


Navedeno je i detaljno uputstvo za komentarisanje vesti na portalima.


- Koristiti što više imena kako bi običnim građanima koji čitaju izgledalo da ih je više osoba napisalo, ali ta lična imena moraju da budu dosta različita jedna od drugih. Nikada o stranci ne pišite u prvom licu, ne ostavljajte komentare preko Fejsbuk profila. Najbolje komentarisati vest čim izađe, jer su prvi komentari najčitaniji, stoji u objašnjenju.
Na kraju se preporučuje da se svi komentari arhiviraju u posebne tabele kako bi članovi "inetrnet tima" predstavili svoje rezultate.

2024 © - Vesti online