Ponedeljak 03.02.2014.
17:54
Beta

Pokrenut stečaj u Univerzal banci

Foto: Arhiva

Kako se navodi u saopštenju, Agencija za osiguranje depozita će deponentima Univerzal banke od 4. feburara isplćvati osigurane depozite preko poslovne mrežze Poštanske štedionice.


Deponentima čiju su depoziti osigurani u skladu s odredbama Zakona o osiguranju depozita, ispaćivaće se depoziti do osiguranog iznosa do 50.000 evra za njihovu ukupnu štednju (uvećanu za kamatu) i umanjenu za iznos njihovih dospelih obaveza prema Univerzal banci.


Isplata osiguranog iznosa depozita obavlja se za dinarske depozite u dinarima, a za devizne u evrima. Za depozit položen u drugim stranim valutama isplata se, takođe, vrši u evrima, a obračunava se prema paritetu te valute u odnosu na evro na dan otvaranja stečajnog postupka.


Kako navodi Agencija za osigiranje depozita, deponentima se isplaćuje neto iznos depozita, odnosno iznos umanjen za njihove obaveze prema Univerzal banci, koje su dospele zaključno sa 3. februarom.


Ukoliko su potraživanja veća od 50.000 evra, za razliku do punog iznosa potraživanja će izvršiti prijavu potraživanja iz stečajne mase Univerzal banke, navodi se u saopstenju i dodaje da će u narednim danima biti objavljene i informacije o preuzimanju sadržaja u Univerzal banci.


Narodna banke Srbije oduzela je u petak, 31. januara, dozvolu za rad Univerzal banci iz Beograda, uz obrazloženje da je to urađenoe radi zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije.

2024 © - Vesti online