Ponedeljak 03.02.2014.
00:28
space.com, b92.net

Život u univerzumu je postojao znatno pre ljudi?

Foto: Ilustracija
 

Najraniji dokazi o postojanju života na Zemlji stari su 3.8 milijardi godina, otprilike 700 miliona godina nakon što je naša planeta bila formirana.

"Kada je univerzum bio star 15 miliona godina, kosmička mikrotalasna pozadina imala je temperaturu sličnu toplom letnjem danu na Zemlji. Ukoliko su u toj epohi postojale kamenite planete, onda su ti mikrotalasi održavali njihovu površinu toplom čak iako se nisu nalazile unutar naseljive zone oko svoje zvezde“, izjavio je Leb za Space.com.

Kosmička pozadinska radijacija ispunjava univerzum u svakom pravcu, ona predstavlja odsjaj Velikog praska koji se prostire kroz svemir poslednjih 14 milijardi godina.

Stručnjaci su svoju potragu za životom fokusirali na naseljive zone oko zvezda.

Ove zone predstavljaju prostor koji se nalazi na pravoj udaljenosti od zvezda za postojanje tečne vode, jednog od prvih uslova za stvaranje života koji poznajemo.

Prve planete nakon Velikog praska bile okupane pozadinskim mikrotalasima a Leb smatra da bi bilo moguće da su one na svojoj površini nekoliko miliona godina imale tečnu vodu.

On smatra da je jedan od najboljih načina testiranja njegove teorije pronalaženje planeta oko zvezda bez ikakvih teških elemenata pošto bi one bile izuzetno slične ranim planetama.

2024 © - Vesti online