Nedelja 02.02.2014.
22:43
Srna

Da li će Katalonija da raspiše referendum o nezavisnosti?

U Kataloniji se sve jače čuju zahtevi za otcepljenjem od Španije (Foto: Ilustracija)
 

"Ukoliko pozovem na konsultacije, ne radi proglašenja nezavisnosti, niti za otcepljenje od Španije, već da bi znao mišljenje građana, antidemokratski odgovor Španije izgledao bi veoma loše u očima celog sveta", rekao je Mas katalonskom listu "Vangardija".

Španski premijer Marijano Rahoj najavio je da će otići u Ustavni tribunal kako bi blokirao svaki pokušaj Katalonije da održi referendum, tvrdeći da je suverenitet pitanje o kojem odlučuje cela Španija. Međutim, Mas ističe da ima još mogućih pristupa.

"To je nešto što ja zovem rešenje koje će tolerisati centralna Vlada. Treba da nas puste da održimo konsultacije, da se ne mešaju i nakon toga možemo da pregovaramo sa Madridom", naglasio je Mas.

U protekle tri godine pokret za nezavisnost u Kataloniji je dobio na zamahu i oko polovine stanovnika tog regiona želi da se otcepi od Španije, a većina smatra da oni treba da imaju pravo na odluku.

Katalonija, koja ima sopstveni jezik, ima značajna autonomna ovlašćenja, ali ekonomski problemi, mere štednje i nepošteno visoki porezi i koncentracija moći u Madridu doprineli su rastu težnji za otcepljenje.

2024 © - Vesti online