Subota 01.02.2014.
17:41
Beta

SAD i Rusija "ratuju" oko Ukrajine

Različiti stavovo: Džon Keri (SAD) podržao ukrajinsku opoziciju, a Sergej Lavrov (Rusija) osudio nasilje demonstranta
 

"Ukrajinski narod bori se za pravo da se pridruži partnerima koji će im pomoći da realizuju svoje težnje, rekao je Keri i aludirajići na Rusiju, dodao da Ukrajinci smatraju da njihova budućnost ne zavisi "samo od jedne zemlje".

Lavrov je, međutim, osudio zvaničnike EU i SAD zbog kritika koje su uputili ukrajinskom režimu i dodao da je za osudu "nasilje" demonstranata u Ukrajini.

"Kakve veze unapređenje demokratije ima sa podrškom demonstrantima na ulici, koji su sve nasilniji", zapitao je Lavrov na konferenciji u Minhenu, koja je počela juče i okuplja više desetina šefova država i vlada, ministara odbrane i spoljnih poslova.

On je naglasio da Ukrajina treba da napravi izbor i da pri tome ne bude izložena spoljnim pritiscima. Na konferenciji u Minhenu govorio je i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen koji je osudio nasilje u Ukrajini, posebno bezbednosnih
snaga. On je ipak dodao da ne misli da NATO treba da se umeša u ukrajinsku krizu.

Jedan francuski diplomatski izvor rekao je da će se ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus danas u Minhenu sastati sa svojim ukrajinskim kolegom Leonidom Kojarom i sa opozicionim liderima Vitalijem Kličkom i Arsenijem Jacunjikom i da će apelovati na dijalog sukobljenih strana. Sa ukrajinskim opozicionim liderima će na marginama konferencije u Minhenu razgovarati i Džon Keri.

2024 © - Vesti online