Četvrtak 18.03.2010.
17:45
Tanjug

Ubijanje ćelija putem starenja leči rak?

Kancerogene ćelije se razmnožavaju i šire zbog toga što mogu beskrajno da se dele, a da pritom ne prolaze kroz normalni proces starenja
 


Eksperimenti na miševima pokazali su da blokiranje gena Skp2 dovodi do procesa starenja čime se zaustavlja deoba kancerogenih ćelija i rast tumora.


Ovo otkriće nudi novu strategiju u borbi protiv raka, ističe se u studiji istraživačkog tima na čelu sa Pjerom Paolom Pandolfijem sa Medicinskog fakulteta na Harvardu, u Bostonu, objavljenoj u časopisu Nejčer.

Istraživači tvrde da se ovim postupkom izaziva proces starenja samo kancerogenih ćelija, a ne i ostalih, što bi moglo da bude od velike koristi u prevenciji i lečenju raka.


"Blokiranje ovog gena lekovima moglo bi da dovede do terapije koja pospešuje senesenciju kancerogenih ćelija čime se postiže prevencija i lečenje te opake bolesti", kazao je Pandolfi.


Za potrebe eksperimenta, naučnici su koristili miševe obolele od jedne vrste raka prostate. Kod miševa kod kojih su blokirali gen Skp2 nakon šest meseci utvrdili su da je došlo do znatno manjeg razvoja tumora.


Analizom tkiva limfnih čvorova i prostate, ustanovili su da su mnoge ćelije počele da stare i da je deoba ćelija usporena.


To, međutim, nije bio slučaj sa miševima kod kojih je gen Skp2 i dalje bio aktivan.


Slične rezultate postigli su u laboratoriji koristeći lek za blokiranje gena Skp2 u kulturama sa humanim ćelijama raka prostate.

2024 © - Vesti online