Četvrtak 18.03.2010.
14:21 >> 15:14h
Tanjug

Grčka neće napustiti evrozonu

Evropsko rešenje grčkog problema: Jorgos Papandreu i Manuel Baroso
 

To je izjavio Jorgos Papandreu juče posle susreta sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom, odgovarajući na pitanja novinara o tome šta misli o nemačkom stavu kojim se odbija obezbeđivanje toj zemlji "pojasa za spasavanje" i nekih glasova iz Berlina, koji čak pozivaju na "izbacivanje" Grčke iz evrozone.


U situaciji kada će biti potrebno da se traži i finansijska asistencija, Grčka bi preferirala rešenje na "evropskom" nivou.

 

"Otvoreni smo za sve mogućnosti, ali ćemo preferirati evropsko rešenje našeg problema", udaljio je uključenje Međunarodnog monetarnog fonda u pomoć Grčkoj Papandreu, objavila je agencija TASR iz Brisela.

Susret u Briselu dogodio se na zahtev grčkog premijera i održan je samo nedelju dana pre sastanka Evropskog saveta gde bi trebalo da se donese konačna odluka o obezbeđivanju eventualne pomoći država Evropske Unije Grčkoj, prenela je agencija TASR.
 

Oba političara su posle susreta ukazali na spremnost EU za akciju, ali samo ukoliko ona bude neophodna. 

"Ne samo za slučaj Grčke je važno, ali i sveopšte, da zemlje evrozone potvrde da su spremne da pomognu. Grčka strana je, pak, ponovo naglasila da taj korak nije potreban", izjavio je Barozo.  

Grčka je, navodno, već počela da realizuje mere za ozdravljenje svoje ekonomije, a sa nekima i prevazilazi prvobitni plan.
 

"Veliki broj mera, koje su trebalo da dođu na red polovinom maja, već su sada implementirane. To su teške odluke, koje su bolne za grčke građane, ali će pomoći našoj zemlji da napreduje. Tražimo za to političku, a ne finansijsku podršku", izjavio je Papandreu.

2024 © - Vesti online