Subota 01.02.2014.
12:48
Beta

"Ima energenata" a radijatori mlaki na -4!?

Džabe sedi pored radijatora, neće se zagrejati (Foto: Ilustracija)
 

Javno preduzeće za stambene usluge i toplifikaciju prošle noći je jednu cisternu mazuta podelilo na 11 od postojećih 13 kotlarnica, što je pomoglo da radijatori u stanovima budu topliji, ali ne dovoljno da ogreju građane, rekao je agenciji Beta direktor toplifikacije Milorad Đorđević.

"Uspeli smo, uz pomoć gradske uprave, da usred grejne sezone, iz robnih rezervi pozajmimo 350 tona mazuta, što su drugi gradovi uradili letos. Danas je 109. grejni dan i svaki nam je kritičan, hoćemo li stati sad ili za sat ili dva", rekao je Đorđević i dodao da građani koji ne plaćaju grejanje, a takvih je više nego što to preduzeće može da izdrži, rade na tome da grejanja uopšte ne bude.

Na pritužbe građana da su čak i kad ima mazuta niske temperature u stanovima, Đorđević kaže da je zbog dugovanja korisnika preduzeće primorano da štedi.

"U dugovima smo do guše. Pokušavamo da se izvučemo reprogramima i kreditima, ali sve utrošeno ili kupljeno mora da se plati", rekao je Dorđević.

Dovoljno energenata u Srbiji

Energije i energenata u Srbiji ima dovoljno i energetski sistem stabilno funkcioniše,  izjavio je danas u Beogradu pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović.

Toplane u osam gradova Srbije dobiće dodatne količine mazuta iz republičkih robnih rezervi, rekao je Trifunović nakon sastanka Radne grupe za sigurnost snabdevanja u Srbiji. On je kazao da je povećana potrošnja električne energije i apelovao na građane da racionalno koriste energiju.

"Povećana je i potrošnja gasa, koji je sa dva miliona u Beogradskim elektranama skočio na tri miliona metara kubnih", rekao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, pogoršanje vremenskih prilika donelo je manje probleme u Kostolcu, ali su deponije uglja sasvim dovoljne. Radna grupa, koju čine i  predstavnici Elektroprivrede Srbije, NIS-a, Srbijagasa i Toplana Srbije, u narednim danima zasedaće svakodnevno.

2024 © - Vesti online