Subota 01.02.2014.
09:32
Beta

Dok dogovaraju mir poginulo 1.900 ljudi

Sirijski lekari pokušavaju da spasu ljude u nemogućim uslovima
 

Broj nastradalih ukazuje da je nasilje jedva smanjeno dok su suprotstavaljene strane razgovarale u Švajcarskoj, ocenjuje agencija Asošiejtid pres. Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdurahman rekao je da je bilans žrtava ovonedeljnih borbi u granicama proseka tog trogodišnjeg rata.

Među poginulima je najmanje 430 civila ubijenih bombama, snajperima, projektilima ili na drugi način. Ostatak su pobunjenici i pripadnici snaga lojalnih predsedniku Bašaru Al-Asadu.

Mirovni pregovori u Švajcarskoj uz posredovanje izaslanika UN i Arapske lige Lahdara Brahimija nisu doneli opipljive rezultate, mada je najavljeno da bi razogvori mogli biti nastavljeni.

Miran protest protiv Asada počeo je marta 2011, ali je posle oštre reakcije vlasti počeo da se rasplamsava sukob u kojem je ubijeno više od 130.000 ljudi. Prinudno je raseljana trećina od 23 miliona ljudi koliko je živelo u Siriji pre izbijanja sukoba, a dva miliona su izbegla u susedne zemlje.

Sukobi su u poslednje vreme izbili i među pobunjenicima pošto je jednu od najborbenijih grupa čine ekstremni suniti povezani s Al Kaidom, što dodatno doprinosi broju nastradalih.

2024 © - Vesti online