Subota 01.02.2014.
12:02
D. DEKIĆ

Tadić igra za Vučićev tim

Boris Tadić: Odluka koja je iznenadila sve
 

Ozbiljne posledice Tadićeve odluke su stigle već juče kada su stranku napustili potpredsednik Miodrag Rakić i još dvojica funkcionera, a uslediće i veliko cepanje
DS-a, jer se spekuliše da će za Tadićem krenuti čak 17 od 43 poslanika koliko ih je bilo u sada već raspuštenoj Skupštini Srbije.


Oni koji ostaju u DS-u kažu da je Tadić sve podredio ličnom umesto partijskom i opštem interesu. To bi mogao da bude i odgovor na pitanje gde su državnička pamet i iskustvo čoveka koji je vodio Srbiju u dva mandata kada izaziva tektonski poremećaj u partiji u kojoj je od njenog osnivanja, skoro četvrt veka.


Začuđujuća salva optužbi za afere i korupciju na račun Živkovića, koji je Vladu Srbije vodio svega osam meseci, naišla je na osudu čak i Tadiću bliskih ljudi, poput njegovog kuma Dragana Šutanovca. On kaže da ne zna kada je uvedena praksa da za kriminal političari optužuju političare, jer takve optužbe iznosi sud.

Živković najavljuje i tužbu protiv Tadića zbog klevete i ističe da je tužno za bivšeg šefa države što sebi dozvoljava da političku i bilo kakvu javnu karijeru završi gomilom laži.


Tadić kao da je pobrkao i lončiće izjavom da će se osim Živkovića u delovanje DS-a "aktivno uključiti" biznismen Stanko Subotić i možda zaboravljeni saradnik Zorana Đinđića, Vladimir Popović, jer je poznato da se lider DS-a Dragan Đilas sa Subotićem prepucavao putem medija u septembru prošle godine.

Još čudnije što pominje Subotića i podseća javnost da ga je ovaj biznismen pre pola godine optužio za iznudu od milion evra. Tadić je u isti koš stavio Živkovića i Popovića, koji odavno nisu u dobrim odnosima, pa se Popović juče oglasio i Tadića okarakterisao kao političkog klovna.


Bivši lider DS-a je, kako kaže analitičar Cvijetin Milivojević, izabrao najgori trenutak da ode iz stranke, a taj potez najviše odgovara SNS-u.


"Tajming koji je izabrao da sruši Đilasa je najgori mogući, a odluka začuđujuća jer Đilas ne može da pobedi na izborima, pa bi se verovatno 16. marta i povukao sa mesta predsednika demokrata", kazao je Milivojević. On smatra da će se i Tadić poput Dragoljuba Mićunovića vratiti u DS.


Marko Blagojević iz Cesida ovakvu odluku bivšeg šefa države takođe vidi kao teret za stranku koji bi posredno mogao da koristi ostalim partijama, među njima i SNS-u.

2024 © - Vesti online