Petak 31.01.2014.
21:43
Beta

Janukovič potpisao: Dozvoljeni "mirni" protesti

Predsednik Ukrajine potpisao zakon o amnestiji osuđenih demonstranata i odluku o ukidanju nedavno donesenih zakona protiv učesnika protesta
 

Za zakon o amnestiji u sredu su glasale pristalice aktuelnih vlasti u parlamentu, ali ne i opozicija. Predstavnici opozicije nezadovoljni su jer je zakonom predviđeno da učesnici dvomesečnih demonstracija napuste sva javna mesta i zgrade državne  adminstracije koje su okupirali. Prema novom zakonu, demonstranti moraju da se povuku sa svih trgova i ulica.

Građani mogu da se okupe na Trgu nezavisnosti (u Kijevu) i da tamo "mirno  protestuju", rekao je Andrej Portnov, zamenik šefa kabineta ukrajinskog

predsednika.

Zakonom je predviđeno da svi uslovi za njegovo donošnje moraju biti ispunjeni najmanje 15 dana pre nego što on stupi na snagu.

Danas su povučeni zakoni kojima su pooštrene kazne protiv učesnika demonstracija. Posle njihovog donošenja, 16. januara, protesti u Ukrajini su ponovo dobili na masovnosti, a na ulice Kijeva je jednog dana izašlo 200.000 ljudi.

Premijer Ukrajine Mikola Azarov se pre nekoliko dana povukao sa tog mesta, a funkciju predsednika vlade sada obavlja potpredsednik vlade Sergej Arbuzov.

Masovni protesti u Ukrajini počeli su pre dva meseca, pošto je Janukovič odbio da potpiše sporazum o pridruživanju EU.

2024 © - Vesti online