Petak 31.01.2014.
23:11
Beta

Evo koliko je Nemačka bila dobra (u evrićima) prema Srbiji

Nemačka je od 2000. godine Srbiji namenila 1,6 milijardi evra
 

Pomoćnica direktora kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Ana Ilić rekla je da se očekuje da će stabilnost u pomoći i kontinuitet bilateralne saradnje s Nemačkom biti nastavljen i u narednim godinama.

Ona je, obraćajući se u delu skupa posvećenom ulozi Nemačke u Srbiji i rezultatima saradnje dveju zemalja, navela da Srbija, pored Nemačke, ima još 30 bilateralnih razvojnih partnera.

U okviru skupa, o saradnji sa Srbijom govorili su direktor srpske kancelarije nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) Zigmund Miler i šef odseka Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) Štefan Pirner.

Govoreći o oblastima delovanja GIZ-a u Srbiji, Miler je naveo da su među njima održivi ekonomski razvoj, odgovorno vođenje vlade, energetika, omladina i druge oblasti, a da ta organizacija blisko sarađuje i s više ministarstava u srpskoj vladi.

Cilj saradnje je, kako je rekao, podrška Srbiji u procesu pridruživanja EU u smislu pokretanja reformskih procesa i razvijanja reformskih potencijala.

Pirner je, govoreći o aktivnostima IRZ-a u Srbiji, objasnio da među takve aktivnosti spadaju razne konferencije i seminari, a kao neke od glavnih partnera naveo je Ustavni sud Srbije, Pravosudnu akademiju, Zavod za intelektualnu svojinu i Kancelariju za ljudska i manjinska prava.

Članica glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji Gordana Lazarević istakla je da je Nemačka dugoročni partner Srbije, a da se očekuje da Nemačka pomaže Srbiji do 2018. godine, ali da će, prema njenim nezvaničnim saznanjima, Nemačka pomagati Srbiji tokom celog procesa njenog pridruživanja EU.

Dvodnevni skup "Srpsko-nemački civilni dijalog", koji se završava danas, organizovan je u cilju razmene mišljenja i iskustava vezanih za evropske integracije između interesnih grupa iz Srbije i Nemačke, jačanja bilateralne i multilateralne saradnje privrede i civilnog društva, ali i jačanja konkurentnosti ekonomija obe zemlje.

Sastanak je okupio predstavnike političke i privredne javnosti, medija i civilnog društva iz Srbije i Nemačke, a održava se uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

2024 © - Vesti online