Petak 31.01.2014.
12:51
Beta

Vlada tzv. Kosova predlaže da Trepča bude javno preduzeće

Trepča (Foto: Arhiva)
 

Ismalji je za prištinski dnevnik "Koha ditore" izrazio uverenje da bi se u februaru taj amandaman mogao naći na dnevnom redu Skupštine Kosova. Primenom tog amandmana "Trepča" bi bila u vlasništvu Vlade Kosova, kao i ostala javna preduzeća.

"Ovo je najbrži mogući put da se 'Trepča' izuzme iz nadležnosti Kosovske agencije za privatizaciju koja nema kapacitete da to preduzeće tretira kao kompleks", rekao je Ismajli.

Trenutno je "Trepča" pod moratorijumom koji je stavilo Specijalno veće Vrhovnog suda i njom kao društvenim preduzećem upravlja KAP. Promenu vlasništva nad tim metaluškim gigantom, kako pišu mediji, podržava ambasador Velike Britanije na Kosovu Ian Klif. Po njegovim rečima, za Kosovo će biti dobro da imovina "Trepče" postave vlasništvo Vlade i pređe u nadležnost Ministarstva za privredni razvoj.

Beograd i Priština se spore o vlasnišstvu nad "Trepčom" i očekuju da taj spor bude rešen u okviru pregovora u Briselu. Taj kombinat je pre tridesetak godina zapošljavao više od 20.000 radnika, a danas ima oko 1.500 radnika albanske nacionalnosti i 1.000
srpske, koji rade u različitim sektorima koji se nalaze u južnom i severnom delu Kosovske Mitrovice.

2024 © - Vesti online