Petak 31.01.2014.
09:02
M. Stojiljković - Vesti

Balkanska družina drma Engleskom!

Nerazdvojna četvorka: Nastasić, Kolarov, Džeko i Jovetić letos u Americi

Aleksandar Kolarov
Godina: 28
Rođen: Beograd
Država: Srbija
Pozicija: bek
Premijer liga: 18 - 1
Domaći kupovi: 4 - 1
Liga šampiona: 5 - 1

 

Matija Nastasić
Godina: 20
Rođen: Valjevo
Država: Srbija
Pozicija: štoper
Premijer liga: 12 - 1
Domaći kupovi: 1 - 0
Liga šampiona: 4 - 0

 

Edin Džeko
Godina: 27
Rođen: Sarajevo
Država: BiH
Pozicija: napadač
Premijer liga: 17 - 7
Domaći kupovi: 4 - 6
Liga šampiona: 5 - 2

 

Stevan Jovetić
Godina: 24
Rođen: Podgorica
Država: Crna Gora
Pozicija: napadač
Premijer liga: 4 - 1
Domaći kupovi: 3 - 2
Liga šampiona: 0 - 0

Nekad Jugosloveni, danas Balkanci, kako god hoćete, tek oni danas drmaju kolevkom fudbala. Uz pomoć ostalih "građana" iz Sitija pokorili su Englesku i posle 23. kola preuzeli prvo mesto na tabeli Premijer lige.


Sudbina ili nešto drugo tek nije slučajno da je Mančester Siti stigao na čelo tabele baš kad je "Balkanska četvorka" prvi put zaigrala zajedno na terenu. Među njima su dvojica Srba, naši reprezentativci Aleksandar Kolarov i Matija Nastasić, te po jedan član nacionalnog tima Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Edin Džeko i Stevan Jovetić.


Istine radi, trojica su u igru ušli u drugom poluvremenu, dok su poslednja dvojica bili strelci u derbiju 23. kola protiv Totenhema u Londonu, gde je Mančester Siti bukvalno raščerupao domaće "petlove" sa 5:1!


Posebno je pažnju privukla igra Stevana Jovetića, 24-godišnjeg momka koji je postigao tek prvi premijeligaški gol otkako je za 22 miliona funti prošlog leta stigao iz Fiorentine. On je i najveći "krivac" što "Balkanska četvorka" i ranije nije zaigrala zajedno. Dugo je po dolasku iz Italije vukao povrede, pa je pored uobičajenog perioda adaptacije i pogotovo paklene konkurencije u špicu napada, to glavni razlog zašto je do sada odigrao tek četiti meča u Premijer ligi.


- Veoma sam srećan što sam konačno postigao prvi premijerligaški gol. Znate da sam iza sebe imao loš period, ali me to nije pokolebalo, ostao sam pozitivan i verovao u sebe. Znao sam da ću kad dobijem šansu pomoći ekipi kao što je to bilo ovog puta - rekao je Stevan Jovetić za zvanični sajt kluba.

Prvi gol u Premijer ligi: Stevan Jovetić

Džeko fatalan za "petlove"
* Edin Džeko je u sredu postigao šesti pogodak u poslednjih šest mečeva protiv Totenhema
* To je bio 66. ligaški gol Sitija ove sezone, a interesantno je da su "građani" toliko golova ukupno postigli u sezoni 2012/2013.
* Strelcu prvog pogotka na meču, Argentincu Serhiju Agueru, bio je to 50. gol u 81. utakmici u Premijer ligi. Efikasniji učinak od njega u prošlosti imali su samo Endi Kol, Alan Širer, Rud van Nistelroj i Fernando Tores.
* Mančester Siti je dva puta ove sezone "rasturio" Totenhem. Pre ovih 5:1, pobedio ih je na svom stadionu sa 6:0!

Ono što je sve obradovalo u Sitiju je goropadna igra u gostima, pošto su "građani" do sada ove sezone gazili sve rivale na svom terenu, dok su na strani neočekivano gubili neke bodove. Međutim, protiv Totenhema je sve funkcionisalo perfektno. Pogotovo u drugih 45 minuta. Tada su na sceni bili Jovetić i njegovi drugari Balkanci - Džeko, Nastasić i Kolarov.


- Mogli smo i posle prvog poluvremena da vodimo ubedljivije, ali smo zato u nastavku postigli četiri gola i mogli još neki. Pokazali smo da smo veoma važna ekipa u ovoj ligi, demonstrirali smo to protiv Totenhema i nadam se da ćemo tako nastaviti i dalje - kazao je nekadašnji fudbaler Partizana, ali istakao da niko u svlačionici Sitija nije poleto posle ubedljivog trijumfa na Vant Hart Lejnu.


- Naravno, svi smo se radovali posle pobede, ali istovremeno ostajemo smireni i koncentrisani. Čeka nas još mnogo, mnogo utakmica do kraja sezone, svaki meč biće izuzetno važan, pogotovo sledeći protiv Čelzija na našem stadionu u ponedeljak.


Mančester Siti je pobedom nad Totenhemom u Londonu prestigao Arsenal na čelu tabele i sad ima bod više od "todžija" i tri od Čelzija, sa kojim se sastaje u narednom, 34. kolu Premijer lige.  

Šervud: Nismo mogli protiv njih, najbolji su na planeti
A kako je Mančester Siti odigrao u Londonu najbolje govori izjava menadžera Totenhema, Tima Šervuda.
- Mančester Siti je najbolji tim na planeti, a bez dileme u Premijer ligi. Teško smo se s njima nosili i dok smo brojčano bili ravnopravni na terenu, a posle isključenja Rouza više nismo imali čemu da se nadamo.

U hvalospevima na račun Mančester Sitija pridružio se i Alan Hansen, nekadašnji defanzivac Liverpula, danas ugledni fudbalski komentator.
- Slažem se da su trenutno najbolji tim na svetu. Molgi su i mnogo ubedljivije da pobede Totenhem. Njihova tečnost u igri, dodavanja i kretanje su gotovo hipnotički - rekao je ovaj Škot.

2024 © - Vesti online