Petak 31.01.2014.
09:26 >> 11:06h
RTS

Prebili pogrešne demonstrante

Ukrajinski specijalci prvo biju pa pitaju "čiji ste vi?"
 

Ukrajinske policijske snage za razbijanje demonstracija navodno su greškom prebile sve putnike iz jednog autobusa punog vladinih pristalica, zamenivši ih za aktiviste opozicije, navodi BBC.

Vozilo je zaustavljeno malo izvan Kijeva i u njega su uleteli specijalci, tvrdi antivladin aktivista Dmitrij Belocerkovec. Uprkos tome što su ljudi vikali: "Mi smo na istoj strani kao i vi", policija nije prestajala da ih bije.

Govoreći za ruski vebsajt "Novi region", Belocerkovec je rekao da je autobus napadnut jer je registarska tablica bila iz zapadne Ukrajine, odakle su mnogi antivladini demonstranti došli. Kada su shvatili da su napravili veliku grešku, policajci su dozvolili okrvavljenim demonstrantima da nastave put.

Aktivista otet i mučen

 

Ukrajinski opozicioni aktivista Dmitro Bulatov, koji je prošle sedmice nestao, izjavio je danas da je bio otet i mučen. Bulatov je nestao 22. januara a pronađen je juče izvan Kijeva. On kaže da su ga otmičari teško pretukli, odsekli mu deo uva i isekli mu lice. Nestanak Bulatova izazvao je šok u zemlji. Pored njega nestala su još dvojica, a jedan je pronađen mrtav.


To je još jedan u nizu misterioznih napada na učesnike antivladinih protesta koji traju otkako je vlada odlučila da ne potpiše sporazum o jačanju odnosa sa Evropskom unijom.

Antivladini aktivisti su, inače, na ulicama Kijeva duže od dva meseca. A stanovnici iz istočne Ukrajine su, navodno, dovoženi autobusima i plaćani da podržavaju vladu.

2024 © - Vesti online