Petak 31.01.2014.
12:37
Đ. Barović - Vesti

"Nije iznenađenje da čuvar iz Aušvica živi u Hrvatskoj"

Logor Aušvic poznat je i kao fabrika smrti
 


Doktor Ana Frenkel, nekadašnja predsednica Jevrejske opštine Novi Sad, a sada jedan od najbližih saradnika dr Efraima Zurofa, direktora Centra Simon Vizental, kaže za "Vesti" da očekuje od hrvatskih vlasti da će sarađivati i ukoliko se pokaže tačno, privesti pravdi čuvara iz Aušvica.

Pročitajte još:

* Čuvar iz Aušvica mirno živi u Osijeku?!

- Za mene nije nikakvo iznenađenje ukoliko je zaista pronađen jedan od čuvara logora u kome je stradalo oko 100 članova moje porodice, a moja majka je završila u gasnoj komori i samo je božjim čudom spasena jer je zlotvorima ponestalo gasa. Nažalost, posle Drugog svetskog rata veliki broj tih zločinaca se "pacovskim kanalima" spasao zaslužene kazne, a na nama je da učinimo sve da kad-tad ipak odgovaraju za ono što su proizveli, kako se tako nešto ne bi ponovilo. Zurof je od prošle godine do sada otkrio identitet najmanje 80 ljudi, a na vladama zemalja u kojima žive je da im ne dozvole da prođu nekažnjeno - kaže Frenkel i ocenjuje da su zbog takvih političkih odluka mnogi od tih zločinaca na kraju umrli prirodnom smrću, Šandora Kepira u Mađarskoj.


- Hrvatska je bila prva zemlja jugoistočne Evrope koja je pomogla Zurofu da se osudi Dinko Šakić, pa očekujem da će se ponašati mnogo bolje nego Mađarska u kojoj se nalazi još najmanje jedan ratni zločinac odgovoran za krvoproliće u Novom Sadu - zaključuje Ana Frenkel.

 

Ne javlja se na telefon

Jakob Dencinger rođen je u folksdojčerskoj porodici u Čepinu kod Osijeka 1924. godine, a njegovo ime se bez ikakvih problema može naći u telefonskom imeniku Hrvatske, gde stoji da živi u Ulici Šetalište kardinala F. Šepera.
"Vesti" su tokom jučerašnjeg dana pokušale da ga kontaktiraju, ali se sve do kasnih popodnevnih sati niko nije javljao na telefon.

2024 © - Vesti online