Petak 31.01.2014.
14:04
D. N. Petrović, Ž. Marković - Vesti

Farmaceuti iz stolarske radionice

Zdanje za sve vrste znanja: Kuća u kojoj se stiču diplome srednjih škola i fakulteta
 




Ni Internacionalni univerzitet iz Brčkog, ni Farmaceutsko-zdravstveni fakultet iz Travnika nisu imali dozvolu Ministarstva prosvete Srbije, nikada je nisu ni tražili, niti im je do sada bila potrebna.


U istoj kući koja je nekada bila stolarska radionica smešteno je još nekoliko viših i srednjih škola na kojima se, kao i na zatvorenim fakultetima, do diplome moglo doći na lak način i sa puno para.

Kontrola diploma iz RS

Načelnik Prosvetne inspekcije Srbije Velimir Tmušić potvrdio je da je ta institucija krenula u ozbiljnu kontrolu diploma.
Pod posebnom lupom biće diplome iz Brčkog, s obzirom na to da je u distriktu i na (nedavno zatvorenom) Evropskom univerzitetu akademsko znanje steklo čak nekoliko stotina državljana Srbije. Problem predstavljaju i diplome stečene u Republici Srpskoj, pogotovo jer za njih u Srbiji nije potrebna nostrifikacija.

- U zgradi ima jedna učionica, povremeno je navraćao po jedan profesor koji je bio "stručnjak" za sve oblasti farmacije. Ispite smo najčešće polagali pismeno ili posredstvom kompjutera "na daljinu". Retko ko je padao, jer smo obično unapred znali pitanja - kaže za "Vesti" jedna studentkinja farmacije. Ona naglašava da je stigla do treće godine, a da ništa od praktičnog znanja nije dobila.


- Meni je najvažnije da se dokopam diplome, fakultet je u Bosni akreditovan, dobiću diplomu akreditovanog fakulteta. Za rad u apoteci niko ne pravi pitanje da li sam završila u Travniku, Novom Pazaru ili Beogradu. Naravno, sve košta, pa i ovakav način studiranja, što za upis, što za ispite, za dve godine potrošila sam više od 5.000 evra - kaže ova studentkinja i nada se da će centrala iz Travnika naći načina da joj omogući nastavak studija.


Iz Travnika su više puta objašnjavali da u Novom Pazaru i Bujanovcu nemaju fakultete, već "konsultativne jedinice", da studenti prve dve godine mogu da se slušaju i polažu u Novom Pazaru, a da potom moraju doći u Bosnu.

Pročitajte još:

* Brčko: Jedan profesor predavao na 70, drugi na 56 predmeta!

Zanimljivo je da je po broju fakulteta, maleni Tutin premašio Novi Pazar. Uprkos činjenici da Novi Pazar, ne računajući ispostave iz Bosne, ima dva univerziteta, akreditovani državni, sa više studijskih programa, i neakreditovani internacionalni (osnovao ga muftija Muamer Zukorlić), na kome se školuje bar dvadesetak profila stručnjaka, Tutin ima dobre izglede da po broju visokoškolskih ustanova premaši petostruko većeg i brojnijeg komšiju.


U ovoj varošici na Pešteru, koju u šali nazivaju i "srpskim Kembridžom", radi pet ispostava fakulteta i univerziteta iz Bosne i Srbije. Pored Visoke tehničke škole iz Trstenika, koja ima akreditaciju, u Tutinu "rade" univerzitet EDUKONIS iz Novog Sada i Fakultet za poslovne studije i pravo (bivši FORKUP) iz Beograda koji imaju zeleno svetlo za rad, ali ne i za isturena odeljenja u Tutinu. Takođe, studente upisuje još nekoliko viših škola, praktično, osim medicine, nema fakulteta koji se ne može završiti u ovoj varoši.
Sa državnog univerziteta u Novom Pazaru, koji godišnje prima samo po 700 odabranih studenata, upozoravaju da je otvaranje isturenih odeljenja raznih sumnjivih univerziteta i fakulteta postao veliki biznis, da se indeksi i diplome štancuju "na kilo", da je u sve umešan i kriminal i da se tako devalviraju diplome studenata koji uče i trude se da steknu što bolje znanje.


Od države traže da opštoj devalvaciji i kupovini diploma stane na kraj.

I policija juri nelegalne

Osim prosvetne inspekcije, koja planira da do kraja godine zatvori sva nelegalna odeljenja raznih fakulteta po Srbiji i iskoreni trgovinu diplomama, u akciju će se, kako je najavljeno, uključiti i policija, Agencija protiv korupcije, tužilaštvo...

 

 

Profesor fizičkog doktor matematike

Internacionalni univerzitet poznat je i po brzom sticanju doktorskih zvanja. U Brčkom se mesecima prepričava kako je jedan profesor fizičke kulture na ovom univerzitetu u ekspresnom roku doktorirao - matematiku.

U "akademskoj" čorbi i muftijini prsti?

Internacionalni univerzitet u Brčkom u centar pažnje javnosti u BiH dospeo je letos kada je rektor Velimir Sotirović iz zgrade najurio inspektore iz Odeljenja za obrazovanje Brčko distrikta koji su došli u kontrolu. Nakon skandala, ispostavilo se da se ne zna kako je univerzitet osnovan ni ko su mu vlasnici. Kasnije se pojavila informacija da je osnovan kako bi se "oprale" diplome sa istoimenog univerziteta u Novom Pazaru, i da je navodno svoje prste u tome imao i muftija Muamer Zukorlić, ali to nikada nije potvrđeno. Na brojeve telefona koji stoje na sajtu univerziteta juče niko nije odgovarao, a "Vesti" nisu uspele da stupe u kontakt ni sa rektorom Sotirovićem.


Na telefon Farmaceutsko-zdravstvenog fakulteta u Travniku javila nam se zaposlenica u Studentskoj službi koja je, kada smo objasnili zašto zovemo, prvo pitala:


- A u kojem smislu vam trebaju te informacije?


Na naše insistiranje na komentaru zatvaranja njihovog odeljenja u Novom Pazaru, rečeno nam je da nikog od nadležnih za izjave trenutno nema.

2024 © - Vesti online