Četvrtak 30.01.2014.
19:52
Vestionline

Veseli Kimov diplomata: Teču pojeli psi? Hahaha, ma ne, samo je streljan!

Ovde potpis

Ambasador Severne Koreje u Velikoj Britaniji Hjun Hak Bong nasmejao se na pitanje novinara "Skaj njuza" da li je Džang Song Tek, dugogodišnji drugi čovek režima i teča severnokorejskog vođe, pogubljen tako što su na njega pušteni izgladneli psi.

"Pogubljen je strijeljanjem", rekao je dobro raspoloženi ambasador. "Sve je to politička propaganda naših neprijatelja", dodao je diplomata, upirući prstom u Sjedinjene Američke Države i Južnu Koreju.

"Mislim da ta fabrikovana priča uopšte ne zaslužuje komentar. Znam da je on kažnjen, ali za njegovu porodicu nisam ništa čuo. Džang Song Tek je počinio čitav niz krivičnih dela protiv partije i države. Zloupotrebio je svoja ovlašćenja i ometao sprovođenje ekonomske politike čiji je cilj poboljšanje životnog standarda našeg naroda. Samo je tokom 2009. spiskao 4,6 miliona evra. Počinio je neverovatne zločine protiv vlasti, naroda i države", rekao je ambasador Hjun.

Napomenuo je da je partija prema likvidiranom teči čak i bila milostiva. "U više navrata smo nu gledali kroz prste, ali ovog puta je prevršio meru, prešao je crvenu liniju. Sazvan je partijski sastanak na kojem je predan pravosuđu, a tokom suđenja na specijalnom vojnom sudu Ministarstva državne bezbednosti sve je priznao, zbog čega je i pogubljen", opisao je tok događaja severnokorejski diplomata.

Ambasador je pričao i o situaciji na Korejskom poluostrvu. I tu je prozvao Amerikance i Seul kao krivce za nestabilnost.

"Krajnji je trenutak da Južna Koreja otkaže vojne vežbe s Amerikancima, a međunarodnoj zajednici bi bilo najpametnije da ubuduće spreči takve opasne poteze", rekao je.

Hjun nije hteo da otkrije kakav bi odgovor Pjongjanga mogao da usledi ako vežbe svejedno budu održane. Ponovio je da situaciji nimalo ne bi pomogao ostanak američkih vojnika na teritoriji Južne Koreje.

2024 © - Vesti online