Četvrtak 30.01.2014.
17:56
Telegraf

Armstrong obio da se zakune nad Biblijom da je bio na Mesecu

Nil Armstrong na Mesecu? Ili u pustinji u Arizoni?
 

Novinar Bart Sarkl zamolio je čuvenog astronauta 2011. godine da stavi ruku na Bibliju i zakune se da je bio na Mesecu. "Ako ste zaista šetali po Mesecu zašto ne biste uradili to", upitao je novinar astronauta.

Međutim, Armstrong je odbio da se zakune i pored upornosti novinara. Sarkl je potom čuvenom kosmonautu ponudio i ček na 5.000 dolara koje bi ovaj mogao da donira u humanitarne svrhe, ali je Armstrong vešto eskivirao celu situaciju iako je i tada bio u poznim godinama.

Na kraju je kratko rekao novinaru: "Vi ne zaslužujete da vam odgovorim na pitanje!".

Jedna od najpoznatijih teorija zavere je da je osvajanje Meseca zapravo snimljeno u pustinji u Arizoni. Navodno, NASA je 1967. godine napravila kopiju površine Meseca, kako bi članovi misije vežbali kretanje po Zemljinom satelitu.

Teorija kaže da je NASA pomoću 150 kilograma dinamita i oko šest tona mešavine mineralnog đubriva i benzina u pustinji Sinder lejk napravila 354 kratera, koji su kopija mesta na Mesecu gde su se 20. jula 1969. spustila prva ljudska posada.

Kako su krateri u pustinji Sinder lejk skoro potpuno nestali, fotografije na brojnim internet sajtovima iz nekadašnjeg perioda ponovo su otvorile raspravu o velikoj prevari NASA.

2024 © - Vesti online