Petak 31.01.2014.
08:00
punkufer.dnevnik.hr

Želite li da se odselite u najmanje naseljena područja na svetu?

Da li biste živeli na Grenlandu (Foto: Arhiva)
 

Najslabije naseljen deo severne hemisfere je Grenland, koji s teritorijom od dva miliona kilometara ima populaciju od samo 60.000 ljudi, što znači da njegova prosečna gustina naseljenosti - jedna osoba na 40 kvadratnih kilometara!

Svaki kontinent osim Evrope ima slabo naseljene velike pustinje i prašume. Najveće pustinje su Sahara u Africi, Atakama u Čileu, Arapske pustinje u Saudijskoj Arabiji, Gobi u Kini i Zapadna australijska pustinja.


Od prašuma je najdominantnija Amazonska prašuma Brazila, u kojoj živi nekoliko plemena koja nikada nisu doživeli kontakt s spolnim svetom. Osim Amazonske prašume, one najnenaseljenije su prašume Bornea u Indoneziji i Konga u Africi.


Najmanje naseljena mesta zbog polarnih klimatskih uslova uključuju i većinu Kanade i Sibira. Ove regije su izuzetno hladne i uglavnom naseljene indijanskim plemenima i radnicima koji na tim područjima traže naftu i minerale. Ova područja su tako hladna da vodovodne cevi moraju ići iznad zemlje inače bi zamrznule, a na najekstremnijim širinama zbog hladnoće nema stabala.


Najmanje naseljen kontinent na Zemlji kriterijima je, naravno – Antarktik, najjužniji, najhladniji, najvetrovitiji i najsuvlji kontinent. Ova polarna pustoš ima samo oko 4.000 stanovnika tekom leta i oko 1.000 tokom zime, kad je prosečna gustina naseljenosti svega jedan čovek na 14.400 kvadratnih kilometara.

2024 © - Vesti online