Četvrtak 30.01.2014.
16:32
RTS

BNV: Memorijalni centar Aćif-efendiji treba da donese mir

Na mestu streljanaj Aćif-efencije memorijani centar za sve žrtve
 

Čelnici Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu planiraju da izgrade memorijalni centar u novopazarskom naselju Hadžet gde su 1945. komunističke vlasti streljale ratnog gradonačelnika Novog Pazara Aćifa Hadžiahmetovića i još 1.500 ljudi. Deo javnosti negoduje jer se smatra da je obeležje namenjeno prvenstveno Aćif-efendiji.

Da li jedan memorijal centar, na spornom mestu, može da znači jednistveno sećanje na području sa viškom istorije? Iz Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu tvrde da je to jedina poruka i da je cilj memorijala da ukoni sve nesporazume. Ipak, ideja Veća je da se memorijal gradi u naselju Hadžet, na mestu gde je ratni gradonačelnik Novog Pazara, sa saradnicima, 1945. streljan zbog saradnje sa Nemcima i ratnih zločina.

"Nasuprot svim komentarima, memorijalni centar će biti namenjen svim žrtvma, građanskim žrtvama Sandžaka, i on se neće odnositi pojedinačno ni na koga, on će biti konceptualno uklopljen u sve memorijalne centre koji se grade na balkanskim prostorima", rekao je Redžep Škrielj iz Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu.

Kako kaže, želja je da se građanima pošalje poruka mira, koja će pomoći da se u državi eliminišu svi nesporazumi koji su se ispostavili u proteklom periodu.

Nameru je iz zakonskih razloga najpre sprečio grad. Tvrde da je parcela namenjena obdaništu, a alternativna, koju je tražilo Veće, predviđena je za izgradnju stambenog objekta.

"Bošnjačko nacionalno veće je trebalo da se obrati gradu, odnosno gradskoj službi za urbanizam, da vidi šta je moguće izgraditi a šta ne, oni su išli obrnutim redom, raspisali su konkurs. Jednostavno sada je nemoguće dobiti validnu građevinsku dozvolu", kaže član kabineta gradonačelnika Elvir Hamidović.

O planu za izgradnju memorijala još nema zvaničnog stava iz Vlade Srbije. Resorno ministarstvo tvrdi da nisu nadležni za nove spomenike, već samo za postojeće. Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike saopštilo je da nema propisanu nadležnost za davanje saglasnosti za podizanje novih spomenika, spomen-obeležja ili spomen ploča.

Da je plan za izgradnju po više osnova sporan smatra i ministar Rasim Ljajić. Bošnjaci, tvrdi, nemaju osnova da glorifikuju Aćif-efendiju kao nacionalnog heroja.

Bošnjačko veće je pokrenulo postupak rehabilitacije Aćif-efendije, jer ga smatra žrtvom komunističkog terora. Istoričari upozoravaju da treba biti i strpljiv i oprezan - podaci pokazuju suprotno, ali ako je istorijska greška, utvrdiće Sud.

"To je osoba koja je 1941. godine organizovala svečani doček okupacionih trupa u Novom Pazaru, koja je za vreme Drugog svetskog rata agitovala da Novi Pazar i okolina pripadnu Velikoj Albaniji, izdavao naređenja za raseljavanje srpskog stanovništva sa tog prostora", kaže istoričar Milutin Živković.

Kako je rekao, svaki narod, pa i Bošnjaci, imaju pravo da veličaju istorijske ličnosti iz svoje prošlosti ukoliko smatraju da su za to zaslužne, ali kada je u pitanju "ovako složena istorijska figura" smatra da bi pre svega trebalo sačekati odluku suda.

Memorijalu je prethodilo postavljanje table Aćif-efendiji, u avgustu 2012. u centru Novog Pazara. Ministarstvo pravde naložilo je da se ona ukloni, a pošto to nije učinjeno, protiv čelnika gradske uprave Novog Pazara podnete su dve prekršajne prijave.

2024 © - Vesti online