Petak 31.01.2014.
08:00
Beta

Saveti vozačima za vožnju po snegu

Iako će mnogi reći da im ovakvi saveti ne trebaju, praksa pokazuje da nije baš tako
 

Kao ključne savete za bezbedno upravljanje vozilom u zimskim uslovima, Agencija je u saopštenju navela pažljivo praćenje saobraćajne signalizacije, izbegavanje naglih pokreta pri upravljanju vozilom i izbegavanje naglog ubrzavanja i kočenja, jer vozilo može proklizati.

"Za vreme vožnje lagano dodajte gas kako bi vozilo postepeno ubrzavalo; držite dovoljno odstajanje od drugih vozila; što manje vozite u prvom stepenu prenosa i uvek ranije menjajte stepen prenosa kako bi se smanjio obrtni moment koji se prenosi sa motora", navodi se u saopštenju.

Agencija je dodala da na uzbrdicama i zaleđenim površinama treba koristiti drugi stepen prenosa, a da je pri kočenju papuču kočnice potrebno pritiskati postepeno i više puta.

"Posebnu pažnju obratite prilikom kretanja u krivinama, na usponima i nizbrdicama; kada se vozilo zaglavi u snegu, nemojte naglo davati gas da se pneumatici ne bi dodatno ukopali, već postepeno više puta krenite napred i nazad kako bi se vozilo zaljuljalo i nakon toga savladalo prepreku", navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online