Četvrtak 30.01.2014.
11:48
Beta

Bilt: EU ne traži da Beograd prizna Kosovo, ali...

Karl Blit u srdačnom susretu sa Ivicom Dačićem, premijerom Srbije
 

"Ne vidim kako EU kolektivno može da traži od Srbije da prizna Kosovo, kad pet njenih članica to nisu učinile. Ono na čemu insistiramo i na čemu ćemo insistirati jeste sveobuhvatna normalizacija odnosa na dobrobit svih", rekao je Bilt u intervjuu za
februarski broj beogradskog magazina "CorD".

On je dodao da je teško precizno proceniti kada će Srbija postati čanica EU, naglasivši da je jednako kao brzina sprovođenja reformi važno i da taj proces bude sveobuhvatan, transprarentan i podržan nacionalnim konsenzusom.

Švedski ministar ocenio je i da Evropa "svakako ima još nedovršenog posla na Balkanu, jer ima još zemalja koje su u čekaonici za ulazak u EU". "Svedoci smo velikog napretka na Balkanu u poslednjih godinu dana, pre svega ulaskom Hrvatske u članstvo, ali i otvaranje pregovora za Srbiju može da posluži kao dobar primer za ovu tvrdnju", rekao je Bilt.

On je izrazio uverenje da ko god bude visoki predstavnik EU za spopljnu politiku i bezbednost posle Ketrin Ešton, "Zapadni Balkan ostaje prioritetan region". "Kredibilitet EU zavisi od naše sposobnosti da osiguramo bezbednost i stabilnost u sopstvenom
susedstvu", dodao je Bilt.

Kada je reč o BiH, on je ocenio da je "nesrećno stanje u kome se nalazi" ta zemlja "posledica nesposobnosti političkih lidera da sprovedu preko potrebne reforme".

2024 © - Vesti online