Četvrtak 30.01.2014.
00:44
Srna

Čuvar iz Aušvica mirno živi u Osijeku?!

Ulaz u zloglasni Aušvic, tužno stratište u kojem je službovao Hrvat Jakob Dencinger
 

Nemačko Specijalno tužilaštvo za istraživanje zločina nacional-socijalizma dostavilo je Hrvatskoj podatke o identitetu lica za koje se sumnja da je počinilo ratne zločine tokom Drugog svetskog rata.


Ime Jakoba Dencingera iz Osijeka i još 60 lica nalazi se na popisu, koji je
Specijalno tužilaštvo sastavilo pre nekoliko meseci i o tome obavestilo svetsku javnost.


Iz Hrvatskog državnog tužilaštva potvrdili su za "Jutarnji list" da imaju ime osobe sa nemačkog popisa, ali nisu hteli da kažu da li je reč o Jakobu Dencingeru, rođenom 1924. godine u Čepinu, nedaleko Osijeka, bivšem pripadniku oružanih jedinica Hitlerove Nacional-socijalističke partije i čuvaru u najgorim nacističkim logorima smrti. Foksdojčer Jakob Frank Dencinger imao je 18 godina kada ušao u SS i bio je čuvar u najmanje pet logora.
 

A šta tvrde Amerikanci?

Prema tvrdnjama američkog tužioca, Dencinger je komandovao, podsticao ili na druge načine učestvovao u progonu osoba zbog njihove rase, veroispovesti, državljanstva, političkog opredeljenja, i to po nalozila nacističke vlasti.

Hrvatski list saznaje da Nemci nisu dostavili dokaze da je Dencinger umešan u ratne zločine, ali se pouzdano zna da je bio deo nacističkog vojnog aparata koji je učestvovao u masovnim ratnim zločinima.


"Već i ta činjenica, prema pravnom tumačenju iz nirnberških presuda, može biti dovoljna za podizanje optužnice, pokretanje sudskog postupka i presudu", piše "Jutarnji list".


Ime ovog muškarca nalazi se i u bazi podataka američkog Ministarstva pravde na popisu osoba koje su tamošnje vlasti, posle sprovedenog sudskog postupka, prisilile da se odrekne američkog državljanstva, jer je lagao u službenom postupku.


Dencinger je za vreme Drugog svetskog rata bio pripadnik jedne od najkrvoločnijih Hitlerovih jedinica Totenkopfa - Mrtvačkih glava, što nije spomenuo u svojim overenim izjavama i dokumentima za useljenje u SAD.


"Jutarnji list" navodi da su dodatni podaci zatraženi i od Vlade SAD.

2023 © - Vesti online