Četvrtak 30.01.2014.
05:14
Srna

Istraga protiv Ivanovića pokrenuta u februaru 2013.

U zakonu postoji pretpostavka da osoba koja u pritvoru čeka odluku o eventualnom suđenju može da očekuje da će njen slučaj biti brzo rešen: Oliver Ivanović

Osvrćući se na nedavno pritvaranje lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija i pravda, Ratel u pisanoj izjavi navodi da je jedan tužilac u februaru 2013. godine, u tekućoj istrazi o ratnim zločinima i posleratnim incidentima, uključujući teško ubistvo, podneo optužnicu protiv Ivanovića. 

"Radilo se o veoma ozbiljnim tvrdnjama. Tužilac je zatim imao rok da izgradi predmet - da odredi istražna sredstva, da izvrši uvid u postojeća dokumenta u vezi sa predmetom i da ispita sve svedoke koji su mu bili na raspolaganju", napominje Ratel.

Pročitajte još:

* Ivanović priveden zbog ratnog zločina?

* Ivanović pod sumnjom zbog mosta na Ibru?

* EU, V. Britanija i SAD u šoku zbog Ivanovića

* Olivera otpisao i Beograd

On je istakao da je posle gotovo godinu dana tužilac odlučio da postoji dovoljno dokaza za obavljanje razgovora sa osumnjičenim u datom predmetu.

"Iz tog razloga, u ponedeljak ujutro, 27. januara, osumnjičeni Oliver Ivanović se dobrovoljno pojavio u stanici policije u Severnoj Mitrovici, prema prethodnom dogovoru sa međunarodnim tužiocem", navodi Ratel.

On je potvrdio da je sa Ivanovićem obavljen razgovor u vezi sa navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i posleratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo. Na kraju razgovora, kako ističe Ratel, tužilac je iskoristio svoja ovlašćenja i izdao nalog za hapšenje osumnjičenog.

"Takođe, tužilac je pretpretresnom sudiji podneo zahtev za njegovo zadržavanje u sudskom pritvoru. Sudija je odobrio zahtev zbog čega je osumnjičeni zadržan u sudskom pritvoru", objašnjava Ratel i napominje da je osumnjičeni potpuno sarađivao tokom pravnog postupka.

Zatvor po ekstra standardima

Osumnjičeni je zadržan u Pritvornoj jedinici u Prištini, jer je sud tako naložio.

"Pritvorska jedinica u Prištini ima veoma dobre uslove smeštaja pritvorenika različite etničke pripadnosti. Njihov smeštaj je u skladu sa svim standardima Evropske unije za boravak pritvorenika. Pritvoreniku su omogućena sva odgovarajuća prava komuniciranja sa njegovim pravnim zastupnikom", tvrdi Ratel.

On ističe da će nalog za 30-dnevni pritvor biti ponovo razmatran po isteku tog perioda, kada će tužilac morati da podnese argumente o tome zašto osumnjičeni treba da bude dalje zadržan u pritvoru.

"Do tada tužioci nastavljaju da rade na predmetu, mogu da ga prošire ili da ga sažmu", objašnjava Ratel.

Predmet je formalno otvoren odlukom o pokretanju istrage koja je donesena u
februaru prošle godine, međutim, iako optužnica ne mora da bude podnesena sve do februara 2015. godine, Ratel napominje da u zakonu postoji pretpostavka da osoba koja u pritvoru čeka odluku o eventualnom suđenju može da očekuje da će njen slučaj biti brzo rešen.

Ratel tvrdi da Tužilaštvo ne prima bilo kakva uputstva političkog karaktera, te da su njegova jedina uputstva sadržana u zakonu.

"To se neće promeniti", napisao je Ratel.

2024 © - Vesti online