Sreda 29.01.2014.
21:22
Beta

Tabaković: Izbori neće destabilizovati kurs

"Ne želimo da izbori, pod izgovorom izborne neizvesnosti, koja to u Srbiji po prvi put nije, budu u prilog bilo kojoj interesnoj grupi ili pojedincu", rekla je Tabaković.

Pokušaja destabilizacije NBS i deviznog kursa bilo je, kako je ukazala, od njenog dolaska na čelo centralne banke, ali je rukovodsto NBS pokazalo rešenost da to spreči.

Sprečićemo destabilizaciju: Jorgovanka Tabaković

"Neki će i sada, umesto umiravanja tržišta, stvarati buku i bes kako bi zaplašili inače plašljivi međunarodni kapital", istakla je Tabaković.

Ona je dodala da nepoverenje i strah od dešavanja na finansijskom tržištu u Srbiji pokazuju oni koji se osećaju ugroženi uvođenjem reda na tržište novca i sprečavanja špekulativnih radnji.

"Ono što je neuobičajeno je veće poverenje koje pokazuju međunarodni nego domaći investitori u reforme koje treba da preduzme i nastavi nova vlada za koju se očekuje da će biti u sličnom sastavu", kazala je Tabaković.

Guverner NBS je objasnila da je slabljenje dinara od početka godine posledica uobičajene tražnje za devizama uvoznika energenata i smanjenje kvantitativnih olakšica američkih federalnih rezervi. Ona je istakla da ne očekuje da će sezonski pritisci na devizini kurs biti dugotrajni.

"NBS, kao i godinu i po unazad, neće dozvoliti veće oscilacije kursa koje bi ugrozile građane, privredu i državu u otplati obaveza. Neće nas u tome omesti ni priče o izborima, ni zloupotreba izbornih tema, ni prizivanje neizvesnosti onih koji bi da u tome 'ušićare' koji evro ili poen", kazala je Tabaković.

2024 © - Vesti online