Sreda 29.01.2014.
11:08
BETA

U Sarajevu se obeležava 30 godina od ZOI

 

Od 31. januara do 2. februara u Olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran" nastupiće više od 170 takmičara i takmičarki u umetničkom klizanju iz 16 zemalja: Turske, Kipra, Bugarske, Mađarske, Italije, Rusije, Finske, Švedske, Estonije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Moldavije, Austrije, Meksika i BiH.

Takmičenje će suditi 11 međunarodnih sudija i biće centralni događaj obeležavanja 30 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu. Takmičenje će se održati u svim kategorijama, a posebno se ističe dolazak većeg broja juniorki i seniorki, koje su na rang listama u samom vrhu evropskog i svetskog klizanja. U Sarajevu su 1984. godine održane 14. Zimske Olimpijske igre, čija maskota je bio vučić Vučko.

To je bio ključni događaj kojim se tadašnja Jugoslavija predstavila svetu 80-tih godina prošlog veka, a Olimpijske igre u Sarajevu proglašene su za najbolje organizovanovane igre do tada. Godišnjicu ZOI Sarajevo ne dočekuje u punom kapacitetu olimpijskih objekata.

Olimpijski muzej je granatiran i uništen 1992. godine i nikada nije obnovljen, a eksponati iz muzeja su preneseni na druge lokacije. Staza za bob na planini Trebević je uništena granatama i nije u funkciji. Nije obnovljena ni uništena žičara koja je iz Sarajeva vozila ka vrhu Trebevića, skijaške skakaonice na Igmanu nisu u funkciji, a državna firma "ZOI 84", čiji je zadatak obnova sportskih objekata, danas je pod stečajem zbog milionskih gubitaka.

2024 © - Vesti online