Sreda 29.01.2014.
11:00 >> 12:20h
Beta, RTS

Prevrnula se barža: Ruda završila u Savi

Foto: Ilustracija

Incident se dogodio oko 7.30 i uviđaj je u toku, rekla je Žugić Vuksanovićeva agenciji Beta.

Barža brodarstva "Dunavski Lojd Sisak" prevozila je 845 tona pirita namenjenog za izvoz. Prema pisanju medija, ruda se prosula u Savu.

Barža dužine oko 50 metara bila je u tranzitu i nalazila se na lučkom sidrištu sinoć od 20 sati, kada je potiskivač "Sloga" formirao kompoziciju od četiri barže, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ističe da "nema odgovornosti Luke 'Beograd', jer je barža bila u tranzitu i pod nadzorom broda 'Dunavski Lojd', koji se u trenutku prevrtanja nalazio na graničnom prelazu u Luci 'Beograd'".

"Mišljenje lučkog kapetana je da se barža prevrnula zbog prodora vode u teretni prostor kroz rupu na samoj barži. Luka 'Beograd' je odmah reagovala i obavestila sve nadležne organe: rečnu policiju i Lučku kapetaniju, koji trenutno vrše uviđaj", navedeno je u saopštenju kompanije Luka "Beograd".

Beogradvode: Još se na zna rizik od zagađenja Save

 

Još se ne zna koliki je rizik po reku Savu kod Beograda, gde se jutros prevrnula barža sa 850 tona "piritne izgoretine".

 

Tehnički direktor javnog vodoprivrednog preduzeća "Beogradvode" Vladimir Batalović je rekao agenciji Beta da se sutra očekuju rezultati analize vode reke Save, uzorci su uzeti i uzvodno, i nizvodno.

 

"Čekaju se laboratorijski nalazi vode, da se vidi kakve sve supstance se u njoj nalaze i da li su opasne, pa će se odlučivati da li se barža vadi iz vode ili ide na monitoring", rekao je on.

 

Po rečima Batalovića, čeka se i tehnički pregled barže, da bi se utvrdilo zbog čega se i kako ona prevrnula. On je rekao da je ta barža jedna od četiri pod zastavom Hrvatske.

2024 © - Vesti online