Sreda 17.03.2010.
23:18
Tanjug

Ne treba nam posrednik za odnose sa Srbijom

On je dodao da će i bez toga biti kontakata, ali da je dobro da takve regionalne inicijative postoje.


Gostujući u Dnevniku Hrvatske televizije, Josipović je izjavio da još nema konačne potvrde da će predsednik Srbije Boris Tadić učestvovati na najavljenom sastanku šefova država i vlada balkanskih zemalja u subotu, 20. marta, na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Mađarski predsednik je samo dao inicijator susreta Mađarske, Srbije i Hrvatske: Ivo Josipović
 


Taj sastanak Josipović je ocenio vrlo vrednom inicijativom premijerke Jadranke Kosor i slovenačkog premijera Boruta Pahora, ističući da bi bilo dobro da se on održi i da bude novi početak u odnosima u jugoistočnoj Europi.


Na pitanje da li se taj sastanak održava u smislu da EU Hrvatsku više voli da vidi u balkanskom savezu, nego u svom dvorištu, Josipović je odgovorio da to nije tačno, jer je Hrvatska na evropskom putu, u dogledno će vreme ući u EU.


I Hrvatskoj i celoj Evropi cilj je da ceo region bude region stabilnosti i mira. "To podrazumeva napredak i ulazak svih susednih zemalja sutra u EU i, ako to budu želele, i u NATO", rekao je Josipović.


On je naglasio da je glavni cilj njegove prve spoljnopolitičke turneje u kojoj je posetio Sloveniju, Austriju i Mađarsku, bilo jačanje evropskih pozicija Hrvatske.


Josipović je rekao da mu najviši slovenački zvaničnici nisu prigovorili zbog protivljenja Arbitražnom sporazumu o rešenju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije i da smatra da je to dobar primer kompromisa. On je naglasio i da će svako ko je legalista poštovati taj sporazum, pa će ga poštovati i on, dodajući da je to prepoznato i u Ljubljani.

2024 © - Vesti online