Sreda 29.01.2014.
03:01 >> 11:45h
BHRT, RTS, Beta

Srbija raspisuje poternicu za Orićem?

Naser Orić tokom suđenja u Hagu

Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH dobila je zahtev od Interpola Beograd za proveru Nesera Orića, zbog namere pravosudnih organa Srbije da za njim raspisiše međunarodnu poternicu, navodi BHRT na svom portalu.

Kako se navodi, zahtev za proveru od Interpola Beograd stigao je za pet osoba, među kojima su, pored bošnjačkog komandanta iz Srebrenice Nasera Orića, i ratni načelnik policijske stanice u Srebrenici Hakija Meholjić i još trojica Bošnjaka.

Zahtev je podnet zbog sumnje da su oni 12. jula 1992. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica, na istoku BiH. Naser Orić i drugi osumnjičeni terete se da su tom prilikom ubili devet civila srpske nacionalnosti, piše u saopštenju.


Rešenje o sprovođenju istrage doneto je 9. decembra 2011. godine. Prema važećim procedurama, zahtev Interpola Beograd prosleđen je nadležnoj agenciji za sprovođenje zakona u BiH na dalje postupanje.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević razgovarao je s Glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem o mogućnosti da se na osnovu Protokola o saradnji u progonu osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i zločin genocida, razmene informacije i dokazi u tom predmetu, iako je istraga počela znatno pre potpisivanja Protokola.

Naser Orić je bio ratni komandant srebreničkih Muslimana.


Haški tribunal ga je osudio za ratne zločine na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine, ali je kasnije, nakon žalbe na presudu, oslobođen i proglašen nevinim.

2024 © - Vesti online