Utorak 28.01.2014.
10:14 >> 12:47h
RTS, Beta

Ukrajina: Premijer podneo ostavku, ukida se zakon protiv demonstracija

Janukovičev zakon protiv demonstriranja doveo do žestokih sukoba širom Ukrajine
 

"Kako bi se stvorile dodatne mogućnosti za politički kompromis, radi mirnog rešavanja sukoba, doneo sam odluku da zamolim predsednika Ukrajine da prihvati moju ostavku", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kabineta premijera, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Kličko: Ostavka premijera korak ka pobedi

Jedan od glavnih ukrajinskih opozicionih vođa Vitalij Kličko ocenio je današnju ostavku premijera Mikole Azarova kao "korak ka pobedi".

"Već više meseci govorimo da je ono što se dešava na ulici (u Ukrajini) posledica politike sadašnje vlade. To nije pobeda, ali je korak ka pobedi", rekao je bivši bokser reagujući na današnju ostavku premijera.

Pre toga, predsednik Viktor Janukovič je pristao da ukine zakon protiv demonstracija koji je izazvao talas sukoba u zemlji.

U saopštenju na sajtu Predsedništva, ministarka pravde Elena Lukaš je rekla da je na sastanku Janukoviča sa najvišim opozicionim liderima "doneta politička odluka o bacanju u staro gvožđe zakona od 16. januara, koji je izazvao mnogo rasprave".


Janukovič je progurao ovaj zakon kroz parlament i tri dana kasnije došlo je do sukoba demonstranata i policije, što je bila velika eskalacija tenzija posle nedelja uglavnom mirnih protesta.

Sve što smo pisali o krvavim sukobima u Ukrajini pročitajte OVDE

2024 © - Vesti online