Utorak 28.01.2014.
04:41
Beta

Srbija u "debelom minusu" u 2013.

Vidi li iko svetlo na kraju tunela u Srbiji?

Prihodi su 812,1 milijardi dinara, dok su rashodi 985,7 milijardi dinara, što je manje za 41,9 milijardi dinara, u odnosu na rashode predviđene rebalansom budžeta.

U decembru je zabeležen deficit u iznosu od 9,3 milijardi dinara. Navodi se da ovaj izveštaj ne uključuje prihode i rashode indirektnih korisnika budžeta, koji će takođe biti obuhvaćeni završnim računom.

Pročitajte još:

* Srbija u 2013: Nema hleba, biće milijardi

U decembru ostvareni su prihodi u iznosu od 83,9 milijardi dinara, poreski prihodi iznosili su 66,6 milijardi dinara, a neporeski 17,2 milijardi dinara. Nije bilo većih razlika u poreskim prihodima u odnosu na prethodne mesece, osim kod akciza gde je zabeležen veći prihod usled formiranja zaliha akciznih proizvoda, navodi Ministarstvo.

Najveći prihodi od PDV-a

Najveći prihod, zabeležen je po osnovu PDV i iznosi 30,6 milijardi dinara dok je po osnovu akciza prihodovano 22,5 milijardi dinara. Neporeski prihodi su uglavnom najveći u decembru s obzirom na to da u tom mesecu najveći broj uplata dolazi po osnovu takozvanih jednokratnih prihoda, kao što su dividende, dobit javnih preduzeća
ili uplata viška prihoda javnih agencija, dodaje se u saopštenju.

U decembru najveće uplate zabeležene su po osnovu dividendi od Telekoma u iznosu od 5,5 milijardi dinara i sredstava od Fonda za razvoj u iznosu od četiri milijarde dinara, dodaje se u saopštenju. Rashodi budžeta u decembru 2013. godine izvršeni su u iznosu od 93,2 milijardi dinara.

Viši rashodi za socijalnu zaštitu

Ove godine nešto viši su i rashodi za socijalnu zaštitu zbog isplate jednokratne socijalne pomoći penzionerima sa najnižim primanjima, dodaje se u saopštenju.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja iznosili su 17,7 milijardi dinara i niži su nego prethodnih meseci s obzirom da je preneto onoliko sredstava koliko je potrebno za plaćanje obaveza ovih organizacija.

Najveći deo odnosi se na penzije i iznosi 16,9 milijardi dinara. Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 21,1 milijardu dinara.

2024 © - Vesti online