Utorak 28.01.2014.
00:05
Srna

"Mladić nije sposoban da svedoči"

Radovan Karadžić i Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
 

"General Mladić će prema nalogu sudskog veća u predmetu 'Karadžić' danas da se pojavi u sudnici i pokušaće da veću usmeno obrazloži ono što smo mi u nekoliko pisanih podnesaka pokušavali da prenesemo, a to je da on nije sposoban da svedoči, jer ima poremećaj sećanja", rekao je Lukić.

On je istakao da su veštaci kod generala Mladića utvrdili poremećaj sećanja kao posledicu tri moždana udara. Lukić je pojasnio da se poremećaje manifestuje tako da general Mladić kreira prošlost ukoliko se nečega ne seća, te da bi zbog toga njegovo svedočenje bilo potpuno nepouzdano.

"Videćemo kako će sudsko veće da reaguje na naše usmene razloge. Smatramo da ne može da se nastavi svedočenje generala Mladića pre nego što veće naloži da se proceni njegovo zdravstveno stanje", rekao je Lukić.

On je naveo da će današnje ročište da počne u 9 časova i da je predviđeno da svedočenje dnevno traje maksimalno sat i po. Prema ranijoj odluci Tribunala, general Mladić bi trebalo da svedoči jedan i po sat dnevno tokom četiri dana.

Suđenje Karadžiću počelo je 26. oktobra 2009. godine. Tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza u maju 2012. godine, dok je izvođenje dokaza odbrane počelo 16. oktobra 2012. godine.

2024 © - Vesti online