Ponedeljak 27.01.2014.
20:45
Beta

Perković iz bezbednosnih razloga u zatvoru u Nirnbergu

Josip Perković

Coglman je za Hrvatsku radioteleviziju rekao da je razlog taj što u istražnom zatvoru u Minhenu "ima mnogo pritvorenika s područja bivše Jugoslavije, dakle Srba i Hrvata".

Prema njegovim informacijama, optužnica protiv Perkovića, koji je na osnovu evropskog naloga za hapšenje krajem prošle sedmice iz Hrvatske izručen u Nemačku, biće spremna u roku od tri do četiri meseca i podignuta na Višem zemaljskom sudu u Minhenu.

Sud će, kako je rekao, tada odlučivati o njenoj valjanosti, a odbrana će se dotad pripremiti. "Kao branitelj u ovom trenutku ne mogu mnogo toga konkretnog da kažem
o onome za šta se Perković sumnjiči jer još nemamo dokumente i uvid u spise, a nismo imali ni dovoljno vremena da se intenzivnije pozabavimo postupkom", dodao je nemački advokat.

Bivši funkcioner tajne službe SFRJ, a kasije i Hrvatske, sumnjiči se za umešanost u ubistvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u okolini Minhena.

Ustavni sud u petak je odbio Perkovićevu žalbu na napravosnažnu odluku o izručenju, čime je uklonjena i poslednja mogućnost da on izbegne predaju Nemačkoj. Istog dana bivši visoki funkcioner Udbe predat je nemačkoj policiji i pravosuđu.

Zbog slučaja Perković u Hrvatskoj se više od pola godine vode oštre polemike, a jedno vreme pretile su joj i sankcije EK. Razlog tome bilo je ograničenje evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine i to samo nekoliko dana uoči ulaska u EU sredinom prošle godine.

Potom je pronađen kompromis prema kojem se od 1. januara 2014. godine evropski nalog primenjuje bez spornog vremenskog ograničenja što je omogućilo hapšenje, a potom i predaju Perkovića Nemačkoj.

2024 © - Vesti online