Utorak 28.01.2014.
08:00
yahoo.com, telegraf.rs

Amerikanci vojnike zamenjuju robotima

U bliskoj budućnosti, roboti na bojnom polju

Oko 1.000 vojnika iz jedne od brigada će za početak biti zamenjeno robotima i dronovima izjavio je general Robert Kon. Do 2020. godine broj vojnika će se smanjiti sa 540.000 na 450.000 izjavili su zvaničnici Ministarstva odbrane SAD.

Pentagon i DARPA u poslednje vreme sve više ''juri'' tehnologiju vezanu za robote, a DOD je investiralo milijarde dolara u kompanije poput ''Boston Dynamics'' koja je sada u vlasništvu ''Gugla''.

Do sada je ova kompanija razvila AlphaDog robota koji je dizajniran da vojnicima nosi tešku opremu. Takođe, DOD je investirala sedam miliona dolara u Avatar program koji ima za cilj da vojnikovu svest ubaci u robota.

Oni će po svemu sudeći zameniti ljudski element u borbi. Razne organizacije za zaštitu ljudskih prava već su pokrenula kampanje za sprečavanje upotrebu robota. Međutim, robote kao iz filmova možemo očekivati tek između 2030. i 2040. godine.


Primenu robota u vojnim akcijama razvijaju i Rusi, koji testiraju kopnena borbena vozila, pa čak i amfibije, bez ljudske posade.

2024 © - Vesti online