Ponedeljak 27.01.2014.
12:41
Đ. Janković - Vesti

Olovo u krvi dece

Odbije kritike: Dr Aleksandar Milovanović

Prema rečima dr Aleksandra Milovanovića, direktora Instituta za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović", šestoro dece ima više vrednosti olova u krvi u odnosu na julsku kontrolu, a ostala niže ili iste kao pre šest meseci.


- Odgovorno kažem da naša laboratorija i medicinsko osoblje radi vrlo korektno svoj posao, izborili smo se da laboratorija bez sumnje bude validna i porazilo me da ljudi sumnjaju u naše rezultate - rekao je on posle razgovora sa meštanima u seoskoj ambulanti, koji su povremeno bili vrlo žučni.


Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, rekao je da su u rešavanje problema Zajače od jula prošle godine uključeni i država i lokalna samouprava i da je ovo početak.


Meštani su bili nezadovoljni što su do sada čekali na rezultate, iako im je u decembru rečeno da će biti gotovi za nekoliko dana, kao i time što im prošli put uporedo sa rezultatima iz Instituta za medicinu rada nisu predočeni i oni slati u Sloveniju. Obećano im je da će dobiti slovenačke rezultate koji su "identični kao naši".


Roditeljima su rezultati podeljeni pojedinačno, uz savete za svako dete, kao prošlog puta, a meštanka Jelena Kovačević nije zadovoljna dobijenim rezultatima.


- Ćerka od tri godine je u julu imala 10,3, a sada 14 mikrograma, a sin koji sad puni dve godine imao je 16,9, a sada je više od 17. Moram videti sa doktorima šta da radim - izustila je zabrinuto.


Predsednik Mesne zajednice Slobodan Živanović kaže da meštane niko ne obaveštava šta je sa obećanom kontrolom tla i da od 2. juna ne znaju rezultate merenja zagađenosti vazduha. Dobio je obećanje da će to biti rešeno.


Prethodna kontrola krvi u Zajači urađena je početkom jula, posle godinu dana zakašnjenja, kada je obuhvaćeno 135 dece i 16 odraslih, a rezultati analize su, prema rečima stručnjaka, bili znatno bolji od onih iz februara 2012. godine.
 

Sumnja u topionicu


Na zahtev meštana Zajače prva analiza krvi kod dece od 1,5 do 18 godina rađena je jula 2011. kada je utvrđeno povećano prisustvo olova u krvi.
Nekoliko kasnijih merenja pokazalo je prisustvo olova u krvi od 10 do 41 mikrograma po decilitru krvi, a meštani su tvrdili da je to posledica rada topionice koja se nalazi u ovom lozničkom selu. Sada su kontrole redovnije, ali i dalje postoji veliko nepoverenje meštana da će njihov problem zaista biti uskoro i rešen. 

2024 © - Vesti online