Ponedeljak 27.01.2014.
05:09
Beta

Podzemni grad Karađorđevića se otvara za turiste

Jedan od 12 ulaza u "Kamenu devojku"
 

Direktor turističke organizacije "Mali Zvornik" Vojislav Stamenković kaže da će prva faza uređenja biti osvetljavanje svih prostorija što bi trebalo da se završi do aprila. On je naveo, da će elektrifikacija biti rađena po najsavremenijim standardima, koji odgovaraju takvoj vrsti objekta, sa specifičnim uslovima vlažnosti i temperature pod zemljom.

Grad u obliku časnog krsta

 

Još se istražuje šta se sve nalazi u sedamdesetak prostorija, a za sada se zna da su tuneli iskopani u obliku časnog krsta, kao i da se u ovom lavirintu nalaze ostaci kapele, oltarski prostor i kraljevska česma. Pretpostavlja se i da podzemni grad ima najmanje 12 izlaza, na kojima se nalaze masivna gvozdena vrata.

Plan je da posle infrastrukure bude sređeno desetak prostorija, među kojima i ona u kojoj je održana poslednja sednica jugoslavenske vlade u aprilu 1941. godine.

Podzemni grad, odnosno "Kamena devojka" kako je glasio šifrovani naziv objekta, jedan je od najvećih građevinskih poduhvata u predratnoj Jugoslaviji. Nalazi se u velikom kamenom brdu, kod starog železnog mosta na Drini, sa leve strane magistralnog puta Loznica-Ljubovija.

Građen je po nalogu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, u periodu od 1932. do 1934. godine, a predviđen je da bude kraljevo ratno komandno mesto. Duž centralnog hodnika dugog oko 1.500 metara, nalazi se oko 70 različitih odaja, predviđenih za duži boravak većeg broja ljudi pod zemljom.

Pogled na Drinu sa vrha brda ispod kojeg se nalazi Grad

Ovaj objekat, međutim, do pre nekoliko godina bio je nedostupan javnosti, zbog čega se malo šta znalo o njemu zna. Korišćen je samo jednom, aprila 1941. godine, kada je pre odlaska u izbeglištvo, svoju poslednju noć u Srbiji, proveo mladi Petar Drugi Karađorđević.

Turistička organizacija Mali Zvornik, planira da podzemni grad Karađorđevića, postane turistička atrakcija ne samo Podrinja, već i cele Srbije.

2024 © - Vesti online