Nedelja 26.01.2014.
12:08 >> 15:38h
Vesti, mozzartsport.com

Australijan open: Vavrinka je kralj Melburna!

 Stanislas Vavrinka, Pit Sampras i Rafael Nadal
 

Naslednik Novaka Đokovića na prestolu u Melburnu je Stanislas Vavrinka, koji ga je savladao u četvrtfinalu. Posle drugog tenisera sveta, Švajcarac je pobedio i prvog - Španca Rafaela Nadala, prvi put u karijeri, rezultatom 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 posle 145 minuta igre.

Španac je veći deo susreta odigrao sa bolnom grimasom na licu, pošto se žalio na povredu leđa od drugog seta, ali ni to ga nije sprečilo da pruži ozbiljan otpor rivalu, posebno u trećem setu, pa čak i u četvrtom. Sa druge strane, Švajcarac je tokom celog toka prvog gren slem turnira u sezoni pokazao izuzetan kvalitet i klasu, zbog čega je, na kraju krajeva, potpuno zasluženo podigao najbitniji trofej u 12 godina dugoj profesionalnoj karijeri. Golubev, Fala, Pospišil, Robredo, Đoković, Berdih, pa na kraju i Nadal - padali su redom, što samo pokazuje da je trenutno osmi teniser sveta i definitivno u najboljoj formi na početku godine.

Ovo je Vavrinki šesta titula u karijeri, ali definitivno najveća i najbitnija. Interesantno, postao je tek šesti teniser od Rolan Garosa 2005. godine, kada je Nadal prvi put slavio na šljaci, koji je uspeo da osvoji neku gren slem titulu. U međuvremenu su trofeje osvajali Đoković, Federer, Marej i Del Potro.

Takođe, Vavrinka je postao prvi teniser posle nešto više od 20 godina koji je uspeo da savlada prvog i drugog tenisera sveta na gren slem turniru. Poslednji put je to na Rolan Garosu učinio Serhi Brugera.

2024 © - Vesti online