Nedelja 26.01.2014.
08:18 >> 08:43h
rts.rs

Ukrajina: Opozicija odbila premijersko mesto, želi izbore

Arsenij Jacenjuk

Jacenjuk je na svom Tviter profilu napisao: ''Nema dogovora sa Janukovičem, završićemo ono što smo počeli. Neka narod izabere svoje lidere, a ne ti (Janukovič''.

On je dodao da će u utorak, 28. januara, kada je zakazana sednica parlamenta, biti "dan odluke". Opozicija zahteva da Sporazum o pridruživanju sa EU bude potpisan, kao i oslobođenje političkih zatvorenika, uključujući bivšeg premijera Juliju Timošenko.

Među zahtevima je i održavanje prevremnih predsedničkih izbora. Redovni izbori ne bi trebalo da budu održani pre 2015. godine.

U razgovorima predstavnika opozicije s Janukovičem, Jacenjuku je ponuđeno mesto predsednika vlade, na kojem bi zamenio Mikolaja Azarova, dok je drugom vođi opozicije, bivšem bokserskom šampionu Vitaliju Kličkovu, ponudeno mesto potpredsednika vlade zaduženog za humanitarne poslove, prenose mediji.

Nemiri u Kijevu nastavljeni su i tokom noći. Aktivisti su opkolili i zgradu kulturnog centra u centralnom delu Kijeva u kom je smeštena policija. Demonstranti su ubacili benzinske bombe i vatromet unutar zgrade. Policajci su napustili zgradu rano jutros pošto je pregovore o njihovim bezbednom prolasku vodio Kličko.

Demonstracije su prvobitno počele u novembru prošle godine zbog odluke Vlade Ukrajine da odustane od predloženog Sporazuma o pridruživanju i trgovini sa EU. Međutim, demonstranti su kasnije proširili proteste zbog, kako navode, rasprostranjene korupcije u državnim strukturama i zloupotrebe službenih položaja.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej osudio je tokom posete Varšavi neopravdanu upotrebu sile u Ukrajini i poručio da su Ukrajincima vrata Evrope uvek otvorena.

"Povećava se naše razočaranje u stanje u Ukrajini. Osuđujemo neopravdanu upotrebu sile. Oni koji su za to odgovorni moraju da stanu pred sudom", kazao je predsednik Evropskog saveta posle razgovora o zbivanjima u Ukrajini s predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim i premijerom Donaldom Tuskom.

2024 © - Vesti online