Nedelja 26.01.2014.
09:50
Beta

''Asimiliraju Srbe u Makedoniji''

Srbi, ostanite ujedinjeni: Slavka Drašković

Najveći izazovi sa kojima se Srbi suočavaju su tiha asimilacija, slab natalitet, zaštita srpskog duhovnog i kulturnog nasleđa, rekla je Drašković na Svetosavskoj akademiji i dodala da je srpski narod suočen i sa problemom nemogućnosti ispovedanja veroispovesti na čijem rešavanju treba zajednički da rade obe države.

Drašković je poručila da je važno insistirati na sprovođenju Međudržavnog sporazuma Srbije i Makedonije o zaštiti nacionalnih zajednica, Srba u Makedoniji i Makedonaca u Srbiji.

"Politika Vlade Srbije prema Srbima u regionu jedan je od stubova državne politike iz ekonomskih, političkih i identitetskih razloga. Srbi su u Makedoniji autohtoni narod koji ovde živi vekovima", rekla je ona.

Kao jedan od konstantnih izazova navela je i manjak sredstava za efikasno funcionisanje i nedostatak radnog prostora za krovne srpske organizacije. Kancelarija će, kako je navela, finansijski pomagati projekte Srba u Makedoniji, od nacionalnog značaja.

Direktorka je navela da postoji potreba očuvanja srpskih istorijskih spomenika na Kajmakčalanu, Srpskog vojničkog groblja u Bitolju, kompleksa Zebrnjak i Skocivir i Kučevišta.

Drašković se sastala sa predstavnicima srpske zajednice u Makedoniji iz Skoplja, Bitolja, Kumanova, Tetova, Kućevišta, Valandova, Prbištipa, i poručila Srbima u Makedoniji da budu jedinstveni.

"Molim vas da se držite zajedno, da se angažujete u radu vašeg predstavničkog tela, Skupštini dijaspore i Srba u regionu, kao i na izmenema Zakona o dijaspori i Srbima u regionu. Vaše sugestije su dobrodošle i dragocene", rekla je Drašković.

Direktorka Kancelarije boraviće u Makedoniji do 28. januara, a u ponedeljak će se sastati i sa makedonskim zvaničnicima kako bi razovarali o poboljšanju položaja srpske zajednice.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, u Makedoniji živi 36 hiljada Srba, skoncentrisanih uglavnom u Skoplju i Kumanovskoj dolini. Kancelarija dodaje da je u odnosu na popis iz 1994. godine, zabeleženo je 8.000 manje pripadnika srpskog naroda.

"Međutim, prema procenama srpskih asocijacija, koje se pozivaju na podatke makedonskog MUP-a u periodu od 1994. do 2002. godine Srbima je dodeljeno 17.000 državljanstava. Srba ima više od 61.000", navodi se u saopštenju Kancelarije.

2024 © - Vesti online