Subota 25.01.2014.
21:49
Beta

Al Kaida muslimanima: Ne borite se s hrišćanima

Muslimansko stanovništvo Egipta ne treba da se bori protiv hrišćana, već protiv prelaznih vlasti, podržanih vojskom: Vođa Al Kaide

Posle puča od 3. jula 2013, usledio je čitav niz nasilničkih akata protiv egipatskih hrišćana, Kopta.

U audio poruci, objavljenoj preko sajtova ekstremista, Al-Zavahri je rekao da nije u interesu muslimana da se sukobe s hrišćanima, jer, kako je objasnio, treba da se usredsrede na borbu protiv "amerikanizovanog puča" generala Abdela Fataha el-Sisija i "uspostavljanje islamske vlade".

El-Sisi je ministar odbrane koji je zbacio Mursija pošto su milioni Egipćana zatražili predsednikov odlazak sa vlasti, a patrijarh Koptske crkve je podržao puč.

"Ne smemo ulaziti u rat s hrišćanima i time pružati izgovor Zapadu da okrive muslimane, što se ranije dešavalo", rekao je Al-Zavahri, pa se obrušio na El-Sisija veoma zapaljivim rečnikom, rekavši da je on isti kao pripadnici vojnog establišmenta koji je vladao Egiptom u proteklih šest decenija.

"On je plaćenik, amerikanizovana lutkica, uljez, izdajica i grešnik sa istorijom ulizivačkog ponašanja", rekao je Al-Zavahri, koji je doduše napao i Mursija, optuživši ga da je sarađivao sa sekularnim Egipćanima i da se predao Amerikancima time što

je priznao sporazume koje je Egipat za vreme prethodne vlasti sklopio sa Izraelom. Prema Al-Zavahrijevim rečima, to je bio glavni razlog Mursijevog pada.

Al-Zavahri je pozvao žitelje Sinajskog poluostrva da podrže Palestince u susednom Pojasu Gaze i pomognu da se razbije "opsada koju je uspostavio El-Sisi".

U vezi sa Sirijom, izjavio je: "Amerika je dobila ono što je htela: zaštitila je Izrael od Asadovog hemijskog oružja, a zauzvrat će morati da žmuri na njegove zločine".

2024 © - Vesti online