Subota 25.01.2014.
15:55
Srna

Svaki treći Crnogorac depresivan

Nije lako...

Upozorenja stručnjaka kažu da će ta bolest 2030. godine biti četvrti uzrok smrtnosti. Depresija je drugi najveći uzrok nesposobnosti u svetu, odmah nakon bola u leđima.


Prema studiji objavljenoj krajem prošle godine u časopisu "PLOS Medicine", stanovništvo Hrvatske i Holandije je najdepresivnije u Evropi, gde više od sedam odsto ljudi pati od ove psihičke bolesti.


Nešto slabije najtmurnijim mislima ugroženi su Švajcarci, Crnogorci, Skandinavci i žitelji bivših sovjetskih republika, prenose crnogorski mediji.


Neuropsihijatar Marina Roganović upozorava da je u Crnoj Gori, kao i u okruženju, depresivnost jako izražena. Ona je naglasila da će 2030. godine depresija biti četvrti uzrok smrtnosti u Crnoj Gori, kao i u svetu.


"Depresija je bolest koja se leči. Rizični faktori za nastanak bolesti mogu biti razdor u porodici, vrlo često finansijske i profesionalne poteškoće. Veoma je izražena depresivnost kod osoba koje su ostale bez posla ili su u teškoj finansijskoj situaciji, kao i zbog gubitka voljene osobe", navela je Roganovićeva.


Prema njenim rečima, depresija može da bude neurotična i psihotična. Roganovićeva pojašnjava da postoji i sezonska depresija, te da je tokom zime više depresije nego u ostalim godišnjim dobima, jer nema dovoljno svetlosti.

2024 © - Vesti online