Nedelja 26.01.2014.
08:00
Vestionline

Povrće koje je bolje jesti kuvano

Radi boljeg varenja i korišćenja hranljivih materija ovo treba jesti kuvano
 

Kuvani kelj zdraviji je od sirovog, ali ako ga pržite u dubokom ulju, bolje se držati onog svežeg. Evo zašto treba kuvati sledeće namirnice.

Spanać - Iz kuvanog spanaća telo će lakše izvući sve hranjive materije, poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, luteina, i antioksidanse, poput beta-karotena. Količina kalcijuma se utrostručuje ako je spanać kuvan.

Kelj - Sveži kelj je teže svariti od kuvanog. Takođe je i manje hranjiv. Kod kuvanog se povećavaju nivoi vitamina A i K, kao i vlakana.

Pečurke - Kuvane pečurke nisu samo zdravije, nego i sigurnije. Postoje neke vrste pečuraka koje se mogu jesti samo termički obrađene, a čak i one koje se mogu služiti sirove, poput šampinjona, telo teško vari. Pečurke imaju vrlo tvrdu ćelijsku strukturu, pa kuvanje čini čuda po pitanju izvlačenja hranjivih materija, lakše svarljivosti i ubijanja toksina koje mogu da sadržave.

Paradajz - Kuvanjem paradajza povećava se količina likopena. Sirov paradajz, s druge strane, otpušta samo četiri odsto tog antioksidansa, koji je povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti i raka.

Šargarepa - Možda nećete videti u mraku, ali šargarepa će vam svakako popraviti vid zahvaljujući visokim nivoima beta-karotena, antioksidansa koji telo pretvara u vitamin A. Sirove šargarepe i beta-karoten telo ponekad teško vari. Međutim, kuvanje razbija tvrdoću povrća i tako povećava njegovu hranjivu vrednost.

2024 © - Vesti online