Subota 25.01.2014.
10:46
Beta

NATO-u se ne sviđa ruski uticaj na Ukrajinu

Mnogo pritiskate susede: Poručio Rasmusen
 

U razgovoru za slovenačku agenciju STA on je podsetio na dogovor od pre 15 godina u Organizaciji za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) da svaka država može slobodno odlučiti kojem će se savezništvu pridružiti i dodao da bi Moskvu morala to da poštuje.

Rasmusen je oštro osudio nasilje u Ukrajini, pre svega prekomernu upotrebu sile ukrajinskih snaga bezbednosti, i odbacio prigovore Rusije da Zapad podstiče događaje u Ukrajini i meša se u njene unutrašnje stvari.

"Kada govorimo o mešanju ja sam zabrinut zbog pritisaka Rusije na njene susede", rekao je Rasmusen i dodao: "Videli smo ruski pritisak na Armeniju, videli smo ruski privredni pritisak na Ukrajinu uključujući pretnje cenama gasa. Videli smo ruski pritisak na Gruziju i Moldaviju", rekao je generalni sekretar NATO.

Rasmusen je dodao da Ukrajina i NATO u okviru posebne komisije imaju razvijeno partnerstvo, navodeći da je "ukrajinska strana to prihvatila kao dijalog" u kojem se razgovara "i o vrednostima i načelima".

"U tom smislu opominjemo ukrajinsku vladu da u potpunosti poštuje temeljna demokratska načela uključujući pravo na slobodu udruživanja i slobodnog izražavanja stavova", rekao je Rasmusen.

2024 © - Vesti online