Petak 24.01.2014.
22:47
Beta

Princip dobija spomenik u Istočnom Sarajevu

Možda će spomenik dobiti i na Kalemegdanu

Beogradski mediji su preneli da će "grandiozan spomenik" Gavrilu Principu najkasnije do juna biti otkriven u Beogradu na Kalemegdanu, u blizini Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

Ipak, u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda rečeno je da nije stigla inicijativa za podizanje spomenika na Kalemegdanu učesniku sarajevskog atentata, Gavrilu Principu.

Kako je rečeno agenciji Beta, takve inicijative moraju da stignu u Sekretarijat za kulturu grada Beograda, a o njima odlučuje Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica.

Inicijativa za podizanje spomenika Gavrilu Principu nije stigla ni u Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U Banjaluci, Odborom za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata danas je predsedavao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a u radu Odbora učestvovali su i drugi funkcioneri RS, akademici i univerzitetski profesori.

Dodik je novinarima rekao da predstavnici RS neće učestvovati u manifestacijama koje se povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata organizuju u Sarajevu.

"Uvideli smo mnogo spekulacija oko te manifestacije, i naše učešće tamo razumemo samo kao pokrivanje ili opravdavanje tih spekulacija", ocenio je Dodik i objasnio da je "vidljiva namera" da se sva odgovornost za Prvi svetski rat "svali na Srbe i Srbiju iz tog vremena, iako istorijska građa i sve drugo govori sasvim drugačije".

"Ključno je bilo uklanjanje spomenika Gavrilu Principu s mesta na kojem je bio u Sarajevu, što nama govori da u Sarajevu ne postoji dobra namera za objektivno predstavljanje tog događaja i da se želi spekulisati", kazao je Dodik i naveo da će Odbor napraviti i sprovesti program obeležavanja godišnjice početka Prvog svetskog rata u Republici Srpskoj, i zajednički program sa Srbijom.

Po njegovim rečima, te aktivnosti bi prvenstveno trebalo da sprovodi akademska zajednica, a predviđeno je i obeležavanje u okviru "Andrićevog instituta" i u školama.

Centralna manifestacija biće na Vidovdan u Višegradu, u "Andrićgradu".

2024 © - Vesti online