Subota 25.01.2014.
00:34
Beta

NS: Porast maloletničkog kriminala

Nekada su radile pesnice, a sada su tu noževi (Foto: Ilustracija)

Korica je ocenio da je broj krivičnih dela u Novom Sadu sa učešćem maloletnika još veći, s obzirom da u statistiku ne ulaze deca mlađa od 14 godina, iako među njima ima i onih koji su počinili i po stotinu krivičnih dela.

"To je složen problem, koji ne mogu da reše samo policija, tužilaštva i sudovi, već u rešavanje treba da se uključe svi nadležni organi i celo društvo", rekao je on.

Prema rečima načelnika kriminalističke policije, među krivičnim delima u kojima učestvuju maloletnici prednjače teške krađe (363), zatim krađe (196), razbojništva (135), a zabeleženo je i 14 teških telesnih povreda i jedno teško ubistvo.

Načelnik odeljenja policije Stevan Jarić rekao je da je od 129 škola u Južnobačkom okrugu, njih 29 "pokriveno" policajcima.

"Policajcima nije mesto u školi, to nije ni u skladu sa standarima Evropske unije, a problem vršnjačkog nasilja je puno kompleksniji", rekao je Jarić, koji je govorio i o nedavnom incidentu u Srednjoj ekonomskoj školi u Novom Sadu, kada su trojica mladića, koji ne idu u tu školu, upali na čas hemije i bejzbol palicama i srpom napali učenika trećeg razreda i lakše ga povredili.

"Ekonomska škola je jedna od najbezbednijih škola u Novom Sadu, koja ima najviše učenika, ali se incidenti retko dešavaju. Ova trojica su ušli u školu i tačno su znali u koju učionicu treba da odu i koga traže. Udarili su mladića dva puta palicom i, srećom, nije bilo težih posledica", rekao je Jarić. Prema njegovim rečima, napadnuti mladić je od ranije poznat policiji, a nakon incidenta nije želeo da sarađuje s policijom, čime im je otežao posao.

Predstavnica saveta roditelja osnovnih škola u Novom Sadu Dragana Ćorić je ocenila da policija nije kriva za problem maloletničkog nasilja, već da su na ispitu pali pre svega porodica i roditelji.

Načelnik: Kriminala bilo i biće

Načelnik novosadske policije Stevan Krstić rekao je da se ne slaže sa ocenama da je Novi Sad najmanje bezbedan grad u Srbiji i dodao da su takve ocene proizašle iz toga što su pojedini mediji pogrešno interpretirali statistiku.

"Kriminala ima, bilo ga je i biće ga. Policija ulaže maksimalne napore i sve raspoložive kapacitete da Novi Sad bude što bezbedniji. Ali, to je pitanje i za druge institucije ne samo za nas", kazao je Krstić iupitao gde je nestao proces vaspitanja. On je rekao da veliki problem predstavljaju i takozvane navijačke grupe, koje su u stvari grupe huligana, koje se bave kriminalom. Stevan Jarić je dodao da su vođe tih "navijačkih grupa" zapravo veoma često kriminalci, koji se bave razbojništvima, prodajom droge i slično, dok same grupe huligana funkcionišu kao gangovi.

"Jedan deo njih se s godinama smiri, zasnuje porodicu, zaposli se... Drugi deo, međutim, još više ogrezne u još gorem kriminalu", rekao je Jarić.

2024 © - Vesti online