Petak 24.01.2014.
13:27
Srna

CIA imala tajni zatvor u poljskim šumama?

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava godinama tvrde da je Poljska dozvolila da CIA koristi lokaciju na severoistoku Poljske za privođenje i ispitivanje ljudi osumnjičenih da su lideri Al Kaide.

CIA navodno dala Poljacima 15 miliona evra za lokaciju

"Vašington post" je citirao bivše oficire CIA-e, koji su rekli da je agencija platila 15 miliona dolara poljskoj obaveštajnoj službi 2003. godine za korišćenje jednog centra za obuku kao zatvora i da je novac dostavljen u dve kartonske kutije.

Pjotr Kosmati, portparol tužilaštva u Krakovu, koje vodi istragu, izjavio je da je moguće da u novinskom tekstu ima dokaza u vezi sa ovim slučajem.

"Tokom istrage analiziraćemo članak iz 'Vašington posta' i uključićemo to u našu istragu", rekao je Kosmati.

"Vašington post" je preneo da je CIA odbila da komentariše navode o tajnom zatvoru u Poljskoj. Ovaj slučaj povezan je sa spornim programom "rendicije" u kojem su osumnjičeni pripadnici Al Kaide premještani širom sveta radi ispitivanja tehnikama koje su aktivisti za ljudska prava opisali kao mučenje.

Poljski zvaničnici demantovali su navode o postojanju tajnog zatvora. Premijer Radoslav Sikorski rekao je danas novinarima da su to "spekulacije".

2024 © - Vesti online