Petak 24.01.2014.
10:20
Beta

Demonstrati zauzeli zgradu ministarstva

Kličko među demonstrantima
 

Aktivisti opozicionog pokreta Splina Sprava (Zajednička stvar) noćas su zauzeli Minstarstvo poljoprivrede koje se nalazi na glavnoj ulici Hreščatik, na 100 metara od Trga nezavisnosti, nazvanog Majdan, centra protesta protiv režima više od dva meseca.

Posle sinoćnih pregovora između predsednika Viktora Janukoviča i opozicije, koji su se završili skromnim ustupcima, "postalo je jasno da treba da se pripremimo na obećanu ofanzivu vođa opozicije", napisao je noćas na svom Fejsbuk nalogu Oleksandar Daniljuk, vođa opozicionog pokreta.

"Počeli smo. Aktivisti Spline Sprave su upravo zauzeli zgradu ministarstsva poljoprivrede", dodao je on.

Demonstranti su na poziv svojih vođa tokom noći proširili prostor gde se protestuje u centru grada i podigli novu barikadu skoro tri metra visoku. Vitalij Kličko jedan od vođa opozicije pozvao je noćas demonstrante u Kijevu da "prošire prostor Majdana dok god nas vlasti ne čuju". On je rekao da je jedini ustupak koji je noćas obećao predsednik Januković da će osloboditi sve aktiviste i prestati s pritiscima ako ne bude sukoba.

Kličko je rekao i da su počeli protesti u nekoliko gradova i da će se drugi gradovi pobuniti. "Treba da uradimo tako da se cela Ukrajina pobuni", rekao je Kličko pred demonstrantima.

Opozicija je izrazila razočarenje sinoć posle razgovora s predsednikom Janukovičem i pozvala demonstrante da učine sve da bi se izbegao novi nalet nasilja.

"Naš pokret će biti isključivo miran", izjavio je danas Arseni Jacenjuk, vođa partije uhapšene opozicione liderke Julije Timošenko pred nekoliko desetina hiljada ljudi okupljenih na Trgu nezavisnosti.

U centru Kijeva od kraja novembra protestuju proevropski demonstranti posle odustajanja vlasti da potpišu dugo pripreman sporazum o približavanju sa Evropskom unijom u korist približavanja Rusiji. A poslednjih nekoliko dana došlo je do okršaja između radikalnih demonstranata i policije, u kojima je od nedelje poginulo pet ljudi.

2024 © - Vesti online