Ostvarili ste naše snove!

Obradovani darovima: Darko Milić sa majkom Gordanom
 

- Hvala svima! Naš san se ostvario pre vremena, a to je da kupimo žensko tele staro četiri meseca. Planirali smo to na proleće, ali nismo mogli da izdržimo. Želja je bila jača, a obećanje dobročiniteljima obavezujuće. Naišli smo na pogodnu cenu i kupili ga. Svaki evro koji je stigao čuvali smo kao oči u glavi. Trošili smo samo deo na osnovnu hranu, a pre svega kupovinu brašna. Teletu sam dao ime Šara. Ona je moja mezimica. Ako da Bog, dogodine ćemo imati mleka svakog jutra, pre nego što pođem u školu - priča uzbuđeno devetogodišnji Darko i poskakuje od radosti.
 

Darku od srca

"Potresla nas je priča o Darku, koji živi sa majkom i ocem bez ikakvih stalnih prihoda, snalazeći se za komad hleba zahvaljujući ocu Srbi, koji kuluči po šumi, berući ogrevna drva za prodaju. Rodom smo iz Poljanice, kojoj pripada i selo Roždace, pa dobro znamo šta je siromaštvo i kako se tamo teško živi. Ovo je poklon Darku od naše dece: Sandre (14), Danijela (12), Sanje (10) i Sare (1). Mnogo smo se mučili da stvorimo dom. Imamo četvoro dece i, hvala bogu, imamo onoliko koliko je dovoljno, pa kad pretekne pomažemo one kojima je najpotrebnije", pisalo je, između ostalog, u pismu dobročinitelja iz Švajcarske, koji su se posebno zahvalili i autoprevoznoj firmi Jablanica turs i vlasniku Peri Đorđeviću, koji humanitarnu robu uvek prevozi besplatno.

Njegova pažnja usredsredila se potom na pristigle pakete. Raspakovavši ih u kućerku, Milići su bili oduševljeni svim poklonima, pošto su dobili najkvalitetniju odeću i obuću. A bilo je svega. Darko se obradovao patikama, farmericama, jakni, a majka Gordana haljinama, cipelama i sakoima.
 

Saša i Drgana Stojanović

- Ovo je predivno - u dahu je rekao Darko, očiju sjajnih poput zvezda.
Bilo je lepih odevnih stvari i iz paketa koje je poslalo Udruženje hranitelja Zora iz Kruševca, a koje je za sudbinu malog Darka saznalo posredstvom internet portala "Vesti".


- Kada su deca koja se muče u pitanju, posebno smo osetljivi na to, pa pomažemo i van svoje opštine. Priča o dečaku Darku nas je duboko dirnula, pa smo koliko smo bili u mogućnosti sakupili garderobu i poslali - navodi se u pismu iz Udruženja.

Darko sa teletom
 

Darko nam pokazuje đačku knjižicu i novu peticu iz srpskog jezika. Kad god ima slobodnog vremena druži se sa Šarom. Nema snega u selu, samo na visovima, pa je izvede i prošeta. U selu je jedino preostalo dete, pa mu Šara sada služi i za razgovor.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Rekao sam ocu i majci, ako smo mogli jedno tele da kupimo, onda ćemo još jedno, kako znamo i umemo. Ako treba neću ni da jedem, ali kad-tad moramo da imamo dve krave i to će za nas biti novi životni početak. Polako ćemo se rastati sa siromaštvom. Imamo traktor, možemo otac i ja da kosimo seno, jer je livada napuštenih napretek, pa ćemo pomoćnu zgradu napuniti senom. Biće hrane za krave, a mleka i sira za nas - kaže Darko.


Ostavljamo ih ispred kućice na useku ispod jednog od brda. Spuštamo se kaljavim uskim putem, pa prelazimo sa teškom mukom nabujalu Roždačku reku. Odlazimo iz zaseoka i sela koje je zaboravljeno od ljudi i države, prepušteno onima koji su preostali da se sami bore za opstanak kako znaju i umeju.

2024 © - Vesti online